Klimadatastyrelsen er i gang med at udvikle Danmarks Digitale Tvilling. Det er en digital 3D-model over hele Danmark fodret med en masse forskellige data, og den kan give myndighederne noget ganske brugbar viden.
– De danske myndigheder står i de kommende år over for massive opgaver med klimatilpasning, den grønne omstilling og omstilling af energisektoren. En national digital tvilling vil give både myndigheder og erhvervslivet et brugbart redskab med fri adgang til mange relevante data i samme model, udtaler Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Klimadatastyrelsen, i en pressemeddelelse.
Danmarks Digitale Tvilling kommer til at indeholde en lang række grunddata med informationer om veje og bygninger, og så kommer den også til at vise højder i landskabet, hvilket er en vigtig faktor, når myndighederne skal håndtere vand og potentielle oversvømmelser. Det mest afgørende er dog, at Danmarks Digitale Tvilling bliver et visuelt redskab.
Læs også: Ny lov skal bane vej for milliardinvesteringer til beskyttelse af oversvømmelsestruede byområder
– Mange af de data, som vi putter i modellen har vi i forvejen. Det banebrydende ved Danmarks Digitale Tvilling er, at vi kombinerer data og putter dem ind i en visuel model, så vi kan skabe et enormt brugervenligt redskab, hvor man så at sige kan se konsekvenserne med egne øjne, siger Rikke Hougaard Zeberg.
En frit tilgængelig model med udviklingspotentialer
Visionen for Danmarks Digitale Tvilling er, at det skal være et fællesoffentligt grunddatasæt, der frit kan stilles til rådighed for alle. Dermed kan Danmarks Digitale Tvilling anvendes i mange forskellige sammenhænge af kommuner, regioner, statslige institutioner og virksomheder, og bidrage til at forsyne Danmark med den viden, som er så efterspurgt.
På længere sigt er det visionen at udvikle yderligere på modellen og tilføje flere informationer. Der vil være mulighed for at koble andre informationer til modellen, for eksempel om bygninger anvendes til bolig, erhverv eller som plejehjem, eller om bygninger har kældre, hvilket kan være vigtigt for at vurdere konsekvenser af oversvømmelser. Disse oplysninger kan også være med til at understøtte prioritering og beslutninger vedrørende klimatilpasning.
Læs også: Tænketank: Byer skal bruge naturen til at klare hedebølger og oversvømmelser
En rapport fra forsommeren, som Cowi har udarbejdet, underbygger, at der er store potentialer at indfri ved udviklingen af Danmarks Digitale Tvilling. Rapporten peger udover potentialerne ift. til klimasikring og varsling også på anvendelsesmuligheder inden for fx beredskabet og ved større anlægsprojekter.
Prøv prototypen i dag
Hovedparten af de data, som i første omgang skal udgøre Danmarks Digitale Tvilling er frie grunddata. Modellen benytter GeoDanmark-data med objekter som broer, vindmøller, master, lygtepæle og højspændingsledninger.
Højdedata kommer fra Danmarks Højdemodel, og til visualiseringen bruges både ortofotos og skråfotos.
Det er alle sammen data, som Klimadatastyrelsen i forvejen stiller frit til rådighed, og du kan derfor allerede nu se en prototype på Danmarks Digitale Tvilling på Klimadatastyrelsen Labs: https://dataforsyningen.dk/labs/2265
Klimadatastyrelsen forventer at lancere en helt grundlæggende model i foråret 2025, som vil kunne udvikles til mange forskellige anvendelser, blandt andet klimatilpasning og varsling af oversvømmelser.