Sarah Elhauge, direktør for Building Green. Foto: PR.
Sarah Elhauge, direktør for Building Green. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Små og mellemstore håndværkervirksomheder udgør 99,6 procent af alle virksomheder i byggebranchen.

Ifølge Sarah Elhauge, direktør for Building Green, der står bag festivalen Håndværk, er det med så stor en andel SMV’ere på høje tid, at netop de og deres udfordringer kommer i fokus.

Det skriver Building Green i en pressemeddelelse.

– SMV’erne og deres valg kan drive den grønne omstilling, der er helt afgørende for byggeriet. For at det skal ske, er der et behov for, at den lille eller mellemstore håndværker ved, hvad der rør sig i hele værdikæden. Som det er i dag, kan det for håndværkeren, og dermed også for langt størstedelen af branchen, opleves som en jungle. Det skal vi lave om på, lyder det fra Sarah Elhauge.

Hun bliver suppleret af Alexander Søndergaard, der er underdirektør for politik og analyse i SMVdanmark. Han peger på, at de kloge hænder i byggebranchen skal med på vognen. Sker det ikke, vil det være status quo.

– Hvis vi skal komme i mål med ambitionerne om at skabe mere bæredygtigt byggeri, så er det fuldstændig afgørende, at også de små og mellemstore virksomheder i byggebranchen bliver en del af omstillingen henimod at bygge mere grønt og bæredygtigt. Der er behov for at omsætte skåltalerne og ambitionerne til nye arbejdsprocesser og materialevalg, som vil skabe reelle forandringer, siger Alexander Søndergaard, underdirektør for politik og analyse i SMVdanmark.

Kom helt tæt på de 99,6 procent

Netop arbejdsprocesser og materialevalg bliver der rig lejlighed til at blive klogere på, når Håndværk igen åbner dørene i Lokomotivværkstedet i København. Inden længe kan man løfte sløret for det program, der har den udførende håndværker i fokus.

– Med Håndværk ønsker vi at skabe et ambitiøst event, hvor man kan komme helt tæt på de 99,6 procent, der kan gøre en forskel. Vi ved, at de små og mellemstore virksomheder gerne vil bidrage til branchens grønne omstilling – men det kan være svært at skille skidt fra kanel.

– Derfor vil vi gerne være med til at sikre en bæredygtig branche i fremtiden. Det kan vi kun gøre, hvis vi har alle med.

Krav, krav, krav

Ønsket med festivalen er det at hylde den stolte danske tradition for solidt håndværk. Det gør festivalen med aktive stande, konkurrencer og værksteder. Samtidig får dem der har indflydelse på branchen mulighed for at give deres besyv med – alt sammen med et overordnet udgangspunkt.

– Håndværk adskiller sig ved, at der er tale om en praktisk festival, hvor vi sætter den udførende håndværker i centrum. Vi vil skabe en platform, hvor de kan blive klogere på det, der allerede fylder i deres hverdag og det, der kommer til at fylde i fremtiden. At det mere bæredygtige byggeri vil være omdrejningspunktet er en underdrivelse, siger Sarah Elhauge og afslutter:

– Det bæredygtige byggeri medfører en række krav til materialer såvel som dokumentation. Derfor er det vigtigt, at vi får håndværkerne med på vognen, så de store tanker bliver gjort til virkelighed over for de 99,6 procent af branchen, der kan tage både valg og fravalg.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling