TN Udvikling vinder retssag om udbygningsaftale i forbindelse med boligbyggeri på hjørnet af Dag Hammarskjølds Gade og Østre Allé i Aalborg: Foto: Dansk Byudvikling.
TN Udvikling vinder retssag om udbygningsaftale i forbindelse med boligbyggeri på hjørnet af Dag Hammarskjølds Gade og Østre Allé i Aalborg: Foto: Dansk Byudvikling.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

TN Udvikling har i dagens dom fra Landsretten fået medhold i den retssag, som virksomheden har anlagt mod kommunen i forhold til indgåelsen af en udbygningsaftale om at etablere en del af Østerå på godsbanearealet i Aalborg.

Det skriver Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder, at Aalborg Kommune skal tilbagebetale et beløb på godt 6,1 millioner kroner til TN Udvikling.

TN Udvikling rettede i 2016 henvendelse til Aalborg Mommune med en ønske om en lokalplanændring for en grund på på hjørnet af Dag Hammarskjølds Gade og Østre Allé, så der kunne bygges boliger på grunden, der var udlagt til erhverv.

I 2020 blev lokalplanen ændret, og i den forbindelse indgik kommunen og TN Udvikling en udbygningsaftale om, at grundejeren skulle betale godt 6,1 millioner kroner til kommunen. Beløbet skulle dække nogle af udgifterne til projektet i kommunen om åbning af Østerå, der blandt andet skulle løbe forbi boligerne ved det område, som lokalplanændringen omhandlede.

Senere stævnede TN Udvikling kommunen for de godt 6,1 millioner kroner, fordi virksomheden mente, at udbygningsaftalen var indgået i strid med bestemmelserne i Planlovens § 21b.

En udbygningsaftale er en mulighed for en grundejer for at komme med forslag til blandt andet infrastruktur i området for byggeriet, som grundejeren har en interesse i og derfor gerne vil medfinansiere. Aftalen skal være frivillig og ske på grundejerens initiativ.

– Det er en sag, der har fyldt meget i kommunen og for vores medarbejdere. Vi har lige siden advokatundersøgelsen af Aalborg Kommunes praksis af udbygningsaftaler arbejdet hårdt på at genoprette tilliden til, at regler og interne procedurer overholdes. Vi vil nu nærlæse dommen, siger direktør i By og Land, Alvaro Arriagada.

Dommen, der er afsagt af en landsret i første instans, kan som udgangspunkt altid ankes til Højesteret. Ankefristen er fire uger.

Aalborg Kommune har dog for længst handlet og strammet op, så det altid kan dokumenteres, at en udbygningsaftale er indgået på grundejerens opfordring.

Allerede 17. februar 2022 godkendte By- og Landskabsudvalget et nyt administrationsgrundlag til brug for indgåelse af udbygningsaftaler, som man siden har brugt i arbejdet med udbygningsaftaler. Det skete på baggrund af den markante kritik og de anbefalinger, som advokatfirmaet Horten kom med i den advokatundersøgelse, som byrådet bestilte, og som blev fremlagt for byrådet 9. december 2021.

– Byrådet reagerede med det samme på de anbefalinger, som Horten kom med. Det betyder, at vi fik udarbejdet et administrationsgrundlag, hvor det klart og tydeligt fremgår, hvordan sager om udbygningsaftaler skal håndteres, siger direktør i By og Land, Alvaro Arriagada.

På baggrund af det nye administrationsgrundlag er der igen blevet indgået udbygningsaftaler.

Administrationsgrundlaget består konkret af en overordnet vejledning og tjekliste med en underliggende procedurebeskrivelse af ansvarsfordeling og sagsgange ved udarbejdelse og journalisering i forbindelse med lokalplansager i Aalborg Kommune. Det har været et hjælperedskab til de medarbejdere, der er involveret i processen med udbygningsaftaler.

Efterfølgende blev der med mødepligt gennemført undervisning af administrativt personale i udvalgte forvaltningsretlige emner, hvilket gjaldt både ledere og medarbejdere. Der har blandt andet været et særligt fokus på reglerne om notat- og journaliseringspligt samt aktindsigtsreglerne.

Administrationsgrundlaget, der blev udarbejdet med inddragelse af eksterne parter, dækker hele forløbet med en udbygningsaftale.

Planlovens krav om frivillighed i forhold til indgåelse af udbygningsaftaler er understreget, hvilket blandt andet gælder dokumentation af, at aftalen netop er indgået på grundejerens initiativ.

Landsretten lægger i sin afgørelse særligt vægt på, at Aalborg Kommune allerede havde truffet beslutning om projektet med åbningen af Østerå, da kommunen stillede krav om en udbygningsaftale, og at det ikke kunne lægges til grund, at åprojektet blev udvidet eller i øvrigt fordyret som følge af den lokalplanændring, der muliggjorde grundejerens byggeprojekt.

Endvidere lægger landsretten vægt på, at udbygningsaftalen blev indgået på kommunens initiativ, og efter at TN Udvikling flere gange havde givet udtryk for, at man ikke ønskede at indgå en sådan aftale.

Planlovens § 21 b

Aftaler om udbygning af infrastruktur samt betaling for visse kommuneplantillæg og lokalplaner

§ 21 b. På opfordring fra en grundejer kan kommunalbestyrelsen indgå en udbygningsaftale med grundejeren for områder, der i kommuneplanen er udlagt til byzone eller sommerhusområde, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 1, samt for områder i landzone.

Stk. 2. Udbygningsaftaler kan indgås med henblik på at

1) opnå en højere kvalitet eller standard af den planlagte infrastruktur i et område,

2) fremrykke lokalplanlægningen for et område, der i kommuneplanens rammebestemmelser er forudsat lokalplanlagt for bebyggelse, herunder byomdannelse, men hvor lokalplanlægning vil være i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, eller

3) ændre eller udvide de byggemuligheder, der fremgår af kommuneplanens rammebestemmelser eller lokalplanen for det pågældende område, på betingelse af, at grundejeren kun skal bidrage til at finansiere infrastrukturanlæg, som det ikke vil påhvile kommunen at etablere.

Stk. 3. Udbygningsaftalen kan kun indeholde bestemmelser om, at grundejeren helt eller delvis skal udføre eller afholde udgifterne til de fysiske infrastrukturanlæg, som skal etableres i eller uden for området for at virkeliggøre planlægningen.

Stk. 4. Oplysning om, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale, skal offentliggøres samtidig med offentliggørelsen efter § 24 af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 26, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for oplysningerne om udkastet til udbygningsaftale.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsens indgåelse af udbygningsaftalen skal vedtages samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse, og oplysning om aftalens indgåelse skal offentligt bekendtgøres. Oplysninger om udbygningsaftalen skal være offentligt tilgængelig. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 31, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for udbygningsaftalen.

Kilde: Retsinformation.dk.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling