Aarhus har gennem en årrække haft en markant befolkningstilvækst, og nye bykvarterer udvikles, ligesom adskillige nye højhuse forandrer byens skyline.
Samtidig skal der findes plads til flere dyr, planter og vedvarende energi, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen i anledning af Aarhus Arkitekturuge, som løber af stablen fra den 7. til den 13. oktober.
Som noget nyt i år sætter ugen også fokus på aarhusianernes egen bolig, oplyses det. Og her kommer kommunen med en opfordring til at tænke mere i ombygninger og renoveringer og mindre i nedrivninger.
Læs også: Ny visionsplan skal skabe mere byliv på Aarhus Ø
– Mange aarhusianere tænker ikke nødvendigvis på, at de også er med til at forandre Aarhus, når de renoverer og bygger til deres bolig. Vores krav til boligen ændrer sig hele tiden, og mange har måske svært ved at se, hvordan en bolig fra 1970 kan renoveres, så den rummer de drømme og krav, vi har i dag. Det vil vi gerne give inspiration til, udtaler Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus.
Det bliver blandt andet muligt mandag den 7. oktober på DOKK1, hvor formidlingschef ved Bolius, Kristine Virén, vil give et indblik i danskernes bolig i dag og i fremtiden, inden en række arkitekter vil vise eksempler på, hvordan man kan ombygge og renovere en ældre bolig med henblik på at gøre den tidssvarende.
Mød byens udviklere
I løbet af ugen bliver det også muligt at besøge nogle af de projekter, der i de kommende år vil forme og forandre Aarhus.
Det er byens arkitekter, udviklere og andre aktører inden for byudvikling, der inviterer aarhusianerne ind. Blandt andet kan man besøge Danmarks højeste træhus Træ i Sydhavnen eller komme med ind og se, hvordan det gamle kommunehospital bliver transformeret til en ny universitetsby.
Læs også: Aarhus Kommune udpeger 1.100 bygninger som bevaringsværdige
– Der er mange spændende projekter i gang i Aarhus, som jeg håber, at aarhusianerne har lyst til at dykke et spadestik dybere ned i. Man får blandt andet en helt unik mulighed for at komme med ind i maskinrummet, opleve nye byggerier, mens de skyder op, og få stillet sin spørgelyst direkte ved dem, der er eksperter i projekter, som bliver en del af fremtidens Aarhus, siger Anne Mette Boye.
Aarhusianerne kan også komme tættere på nogle af de nye, vellykkede projekter. Det er nemlig også i arkitekturugen, at Aarhus Arkitekturpris skal uddeles. Det bliver muligt at komme ind og se de nominerede projekter, ligesom aarhusianerne kan stemme på deres favorit i kategorien: Aarhusianernes Arkitekturpris.
Sidste år deltog mere end 1.000 besøgende i ugen, da den løb af stablen for første gang med 40 arrangementer.