Byrådet i Aalborg godkendte den 14. november en ansøgning fra Vivabolig, som vil renovere en ejendom på Kayerødsgade 26-44 for 93 millioner kroner.

Renoveringen løber dermed op i 19.382 kroner per kvadratmeter, hvor det til sammenligning ville koste 22.428 per kvadratmeter at bygge helt nyt, fremgår det af et notat fra kommunen. Per kvadratmeter bliver renoveringen således kun omkring 3.000 kroner billigere end et nybyggeri.

– Men det er jo ikke kun en renovering, for der bliver også lavet en masse i forhold til tilgængelighed. Der bliver installeret elevator til en del af bygningerne, påpegede by- og landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen (V) på byrådsmødet.

– Og det er et rigtigt populært område, hvor de ikke har problemer med at leje noget ud, sagde by- og landskabsrådmanden videre.

Boligafdelingen fra 1975 ligger i Aalborg Midtby og består af tre blokke i 3,5 etager med i alt 80 boliger i varierende størrelser. Ejendommen rummer aktuelt 24 et-værelses boliger på mellem 40 og 54 kvadratmeter, 53 toværelses boliger på mellem 52 og 80 kvadratmeter samt tre treværelses boliger på hver især 80 kvadratmeter.

En enkelt etværelses lejlighed på 40 kvadratmeter vil i forbindelse med renoveringen blive lagt sammen med en toværelses lejlighed på 52 kvadratmeter, så det samlede antal boliger i ejendommen vil falde til 79 lejligheder.

Hovedgrebene i helhedsplanen omfatter renovering af klimaskærmen i forhold til døre, vinduer og tag. Altankarnapperne beklædes med zink.

Badeværelserne og tekniske installationer udskiftes, og der etableres mekanisk ventilation.

Desuden forsynes 25 boliger med elevator eller minilift, så de bliver tilgængelige med god variation i størrelse og fysisk placering. Elevatoren servicerer en hel opgang med i alt syv tilgængelighedsboliger. De resterende 18 tilgængelighedsboliger er placeret i stueetagen og udstyres med lift.

Endeligt gøres udearealerne gøres mere attraktive, så de indbyder til fælles ophold. Alle boliger i stueplan får desuden egne terrasser med niveaufri adgang fra boligen.

Huslejen vil som følge af renoveringen stige gennemsnitligt med 53 kroner per kvadratmeter årligt. Det giver et gennemsnitligt huslejeniveau på 942 kroner per kvadratmeter årligt. Den eksisterende husleje er i gennemsnit. 889 kroner per kvadratmeter årligt per januar 2020.

Den aktuelle husleje for lejlighederne i ejendommen ligger således på 3.283-5.583 kroner månedligt, hvor den efter renoveringen vil ligge på 3.149-7.222 kroner om måneden.

Det vil kun være de boliger, der er omfattet af renoveringen, der får huslejestigninger.