Forening taber sag om Fælledby

Efter en to år lang klageproces har Københavns Byret nu afgjort, at myndighederne har handlet efter alle gældende regler og at projektets tilladelser er fuldt ud gyldige.

Bygherre på det nye bykvarter på Amager er projektselskabet Fælledby P/S, som ejes ligeligt af PensionDanmark og By & Havn. De kan nu ånde lettet op.

Københavns Byret afsagde i går kendelse i en retssag, som foreningen Amager Fælleds Venner har anlagt mod henholdsvis Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet, efter at nævnene stadfæstede Fælledbys tilladelser tilbage i 2021.

Retten afviser alle påstande om, at de to nævn skulle have handlet ulovligt i deres behandling af klagesagerne, skriver Fælledby P/S i en pressemeddelelse.

Retten afviser både påstanden om, at nævnenes afgørelser skulle være ugyldige, og påstanden om, at sagen skulle forelægges en EU-domstol. Nævnene er derfor frikendt på alle punkter.

– Vi er selvsagt enormt glade og lettede over, at domstolene endnu engang har fastslået, at alt er foregået helt efter bogen i vores projekt. Det er nu to år siden, at sagen blev gennemlyst af to uafhængige nævn med mange eksperter, som dengang stadfæstede vores tilladelser. Vi har hele tiden haft fuld tillid til myndighederne, både klagenævnene, kommunen og Miljøstyrelsen, udtaler Erling Thygesen, administrerende direktør i Fælledby P/S, i meddelelsen.

Projektselskabet bag Fælledby var ikke selv sagsøgt i denne sag, men deltog som såkaldt hovedintervenient til støtte for de to klagenævn i fremstillingen af sagen. Sammen med selskabets advokat har Fælledby P/S fremlagt den enorme mængde dokumentation, som vedrører alle selskabets aktiviteter, et utal af myndighedstilsyn og en række faglige rapporter.

– Afgørelsen er en sejr for Fælledby og for Københavns byudvikling som helhed, men den kommer med en pris. De mange forsinkelser har betydet øgede omkostninger til både mandskab, materiel og advokater, som i sidste ende bæres af skatteborgerne og pensionsopsparerne, udtaler Erling Thygesen.

Fælledby har siden klagesagens begyndelse i juni 2021 haft to stilstandsperioder, som samlet har forsinket projektet i over halvandet år, senest fra december til maj 2023. I maj genoptog Fælledby anlægsarbejdet, efter at Østre Landsret omstødte et midlertidigt byggeforbud og fjernede den såkaldt opsættende virkning, som var en midlertidig standsning af de fysiske aktiviteter på Fælledbys område.

Opførelsen af Fælledby er vedtaget af et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation, og myndighederne har siden udstedt en række tilladelser til grundmodning og opførelse af bydelens to første boligejendomme med i alt 200 lejligheder. Bydelen vil som helhed huse 2.000 almene og private boliger, og de første indflytninger forventes i 2025.

Fakta om Fælledby

• Den færdige bydel skal huse 2.000 boliger, to børneinstitutioner, en offentligt skole, et plejecenter og lokale butikker.
• 25 procent af boligerne bliver almene og med de almene boligorganisationer som bygherre.
• Fælledby vil udgøre i alt 219.000 kvadratmeter etageareal.
• Omkring en tredjedel af området bliver genetableret som bytur med særligt fokus på at maksimere lokal biodiversitet.
• I Fælledby prioriteres naboskab og foreningsliv i samspil med naturen, og der opføres nabolagshuse og fælleshuse flere steder i bydelen.
• Fælledby vil forventligt stå færdig i 2032 og de første indflytninger sker i 2025.
• Bygherre er projektselskabet Fælledby P/S, som ejes ligeligt af PensionDanmark og By & Havn.
Kilde: Fælledby P/S.
Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling