Antallet af konkurser i byggebranchen faldt i oktober 2024, viser en ny analyse fra Experian.
For den udfordrede byggebranche er de nye konkurstal positivt nyt, men Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian, er stadig påpasselig med at juble på byggeriets vegne.
– For nylig udarbejdede vi en analyse om byggebranchen, og her havde flere virksomheder havde negativ drift sammenlignet med året før. Derfor skal vi passe på med at tillægge det for stor vægt, at der i oktober var næsten 14 procent færre konkurser i byggebranchen i forhold til samme måned i 2023. Omvendt kan de lavere renter måske snart blive vekslet til en indkøbslyst hos boligejerne og de professionelle bygherrer, udtaler Bo Rasmussen i en pressemeddelelse.
Byggebranchen står over for vanskeligheder, og det bliver afgørende for både byggevirksomheder, deres leverandører og samarbejdspartnere at træffe velinformerede forretningsbeslutninger, lyder det fra Experian.
For erhvervslivet som helhed har der de seneste 12 måneder været 7,3 procent færre konkurser i forhold til den foregående tolvmåneders periode. 874 virksomheder lukkede i oktober for sidste gang, mens tallet var 943 i oktober 2023.
Dermed fortsætter tendensen, hvor antallet af konkurser har stabiliseret sig på et niveau, der stadig er noget højere end i årene op til inflationskrisen.
– På papiret er der lige nu mange konkurser sammenlignet med de foregående måneder. Men det er udelukkende et udtryk for, at der i efteråret bliver afviklet en pukkel af sager i skifteretterne fra især sommerperioden, forklarer Bo Rasmussen.
– Vi er rent faktisk et udmærket sted, hvor erhvervslivet overordnet set har klaret de senere års udfordringer med højere inflation og renter på en fornuftig måde.
– De seneste kvartaler har vi set ret stabile konkurstal, og overordnet har de haft en pil ned i år sammenlignet med 2023. Det er dog værd at pointere, at der i et historisk perspektiv er en del konkurser. Det spændende i de nærmeste kvartaler bliver, hvilken påvirkning Donald Trump får for verdensøkonomien og dermed også dansk erhvervsliv.
– Med et delvist udfordret erhvervsliv er det essentielt – som en del af sin forretnings risikovurdering – at kreditvurdere kunderne og sikre, at man ikke står med for mange restancer, der kan presse bundlinjen, pointerer Experian-direktøren.