AP Pension i fuld gang med et af Danmarks største træbyggerier

AP Pension er fuld gang med byggeriet af kontorejendom, der bygges med massivt træ i de bærende konstruktioner på Marmormolen i Københavns Nordhavn.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, er i gang med byggeriet den kommende flerbruger-kontorejendom, Marmormolen, der primært bliver opført i massivt træ. Kontorejendommen kommer til at rumme 28.000 kvadratmeter fordelt på otte etager. Dermed bliver ejendommen et af landets største træbyggerier.

Totalentreprenøren Pihlkonsortiet har netop støbt den sidste bundplade på den 8.800 kvadratmeter store grund på Marmormolen, skriver pensionsselskabet i en pressemeddelelse.

– Dermed vil vi i juli måned kunne begynde at se de første trækonstruktioner vokse i højden. Det er yderst sjældent, at vi i Danmark ser træbyggerier af den størrelse og højde, som Marmormolen kommer til at rumme. Det gør Marmormolen til et ganske særligt byggeri, som i arkitektur og udformning skiller sig ud, siger administrerende direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson, der forventer, at Marmormolen er endeligt opført i 2025.

Ved at bruge træ i stedet for traditionelle betonelementer forventes det, at man kan reducere cirka 4.000 tons CO2 i direkte udledning, samtidig med at træet binder en mængde CO2, der først udledes, når og hvis ejendommen nedtages engang om 60-100 år, skriver AP Pension.

– Vi er særdeles bevidste om, at byggebranchen er blandt de største udledere af CO2. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vi med Marmormolen kan være med til i kæmpe skala at introducere nye byggemetoder for, hvordan vi herhjemme kan reducere CO2-udledninger, når vi opfører nye ejendomme, udtaler Peter Olsson.

Træet kommer fra Södra i Sverige og Mayr-Meinhof Holz i Østrig. Pensionsselskabet stiler efter, at Marmormolen, certificeres med DGNB Platin.

– Forhåbentligt kan Marmormolen være med til at bane vejen for, at der også i fremtiden kan opføres mange flere store træbygninger i Danmark. For vi bliver nødt til at kigge på, hvilke materialer vi tager i brug, når vi sætter gang i nye byggerier, hvis vi skal understøtte Paris-aftalens målsætningen om at holde klodens temperaturstigninger på maksimalt 1,5 grader i 2050, fortæller Peter Olsson.

AP Pensions kommende erhvervsejendom er tegnet af Henning Larsen Architects med Rambøll som rådgiver.

– Det er yderst sjældent, at der er mulighed for at blive en del af et så stort og markant træprojekt, som det vi nu opfører her. Derfor er det også et ganske særligt projekt at være en del af. Vi har et godt samarbejde med AP Ejendomme og ser meget frem til fortsættelsen heraf. Vi føler os ligeledes overbeviste om, at dette særlige projekt vil spille positivt ind i hele området omkring Københavns Nordhavn og Østerbro, siger administrerende direktør for Pihl & Søn, Martin Palmquist.