Projektet “Urbant Selvbyg” skal ifølge en pressemeddelelse fra Roskilde Kommune give plads til, at beboerne kan træde ind i rollen som bygherre.
Projektet er udviklet efter tysk og hollandsk forbillede, hvor særligt den tyske Baugruppe-bevægelse er et velkendt fænomen, oplyser kommunen.
Nu er de første 14 grunde til selvbyg på Musicon i udbud. På de 14 grunde kan opføres rækkehuse og mindre etageejendomme, og derfor kan man som enkelt husstand byde ind på at købe én grund, eller man kan gå sammen med en eller flere familier om at lave et lille byggefællesskab.
– Der er tale om et pionérprojekt i dansk sammenhæng, udtaler strategisk byplanlægger Anna Brandt Østerby, der er projektleder for Roskilde Kommune.
– Normalt er det udviklernes domæne, når der skal bygges et større antal boliger i et bymæssigt område. Nu inviterer vi de kommende ejere til at deltage i tilblivelsen af deres egen bolig og det fællesskab, som opstår omkring boligerne og i bydelen.
– Der er mange inden for branchen, der vil følge interesserede med i, hvordan de kommende boligejeres drømme bliver til virkelighed.
Ifølge Roskilde Kommune er ambitionen “at sætte boligudviklingen fri og undersøge, hvilke kreative, arkitektoniske løsninger, der kan opstå, når beboerne sætter sig for bordenden med pen og lineal i hånden”.
Musicon har været under udvikling i omkring 20 år, og rummer blandt andet museet Ragnarock, teatret Aaben Dans og den årlige brugerskabte kulturfestival Rabalder, ligesom Roskilde Festivals administration udvikler og planlægger Nordens største musikfestival her.
Desuden finder man i bydelen handelsstrøget Containerstriben, hvor der både er musikskole, mikrobryggeri, kafferisteri, merchandisebutik og andre små butikker.
Når Musicon er fuldt udbygget, vil bydelen rumme cirka 1.000 boliger og 1.000 arbejdspladser.
Fakta
Der er besigtigelse af grundene den 23. maj klokken 10-11 (tilmelding nødvendig), og tilbud skal sendes ind senest den 18. august.
Grundende udbydes til faste priser, der spænder mellem 800.000 – 1.200.000 kroner eksklusive moms.
Grunde tildeles på baggrund af projektbeskrivelser og indledende skitser.
Alle projekter evalueres på baggrund af tre tildelingskriterier: Arkitektur, bæredygtighed og realiserbarhed.
“Urbant Selvbyg” indgår i Realdania og Statens Kunstfonds “Boliglaboratorium”.
Sammen med et tværfagligt rådgiverteam bestående af Vandkunsten, Nordiq Group, Foldschack Advokatpartnerskab, Cowi samt Anne Romme og Morten Birk Jørgensen fra KADK, har Roskilde Kommune udviklet en samlet ramme for urbant selvbyg i Musicons sidste hjørne, Hal 12.
Læs mere på www.roskilde.dk/grunde og www.roskilde.dk/selvbyg.
Kilde: Roskilde Kommune.