Boliger rives ned til sokkel og erstattes af rækkehuse for knap 100 millioner

I alt bliver 84 nuværende boliger bliver revet ned til sokkel og erstattet af 41 rækkehuse i et projekt, der er steget 30 procent i pris.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Torsdag den 15. august lød startskuddet til en omfattende renovering af Sognefogedvænget i Rødby.

Og der er tale om en længe ventet renovering, lyder det i en pressemeddelelse fra Boligselskabet Sognefogedvænget.

– Det er fantastisk, at vi nu endelig, efter en proces, der har taget 12 år, er i gang med renoveringen af boligerne. Vi har ventet længe på denne dag, udtaler Annette Bredtved Hansen, der er næstformand i Boligselskabet Sognefogedvænget og formand for byggeudvalget i boligselskabet.

Sammen med borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) kunne hun tage det symbolske første spadestik til renoveringen, der betyder, at de 84 nuværende boliger bliver revet ned til sokkel. Når projektet er færdig, står der 41 rækkehuse klar til indflytning.

– Renoveringen af Sognefogedvænget bidrager til det store strategiske arbejde og udvikling i Lolland Kommune og Femern Bælt-regionen og skal være med til at sikre øget tilflytning og bosætning på Lolland, lød det i en tale fra Holger Schou Rasmussen.

Ramt af prisstigninger

Politikerne i Lolland Kommune godkendte økonomien i projektet – det såkaldte Skema A – i oktober 2020. Siden da er der løbet markante prisstigninger gennem den danske byggebranche, og det rammer også renoveringsprojektet i Rødby.

Således er prisen på projektet steget fra knap 75 millioner kroner til næsten 97 millioner kroner. Alene håndværkerudgifterne er steget fra godt 37 millioner kroner til lidt under 55 millioner kroner.

Da projektet første gang blev udbudt, var det som et samlet udbud af fjernvarme, nedrivning samt renovering herunder genopbygning og ombygning. Licitationsresultatet fra september 2023 oversteg langt den godkendte anskaffelsessum.

I foråret 2024 blev sagen derfor udbudt på ny, men nu opdelt i tre entrepriser (fjernvarme, nedrivning og renovering – de to første som fagentrepriser og renoveringen som totalentreprise). Landsbyggefonden har senest efter licitationen revideret den økonomiske ramme.

I mellemtiden er Boligselskabet Sognefogedvænget og dermed byggesagsadministrationen desuden skiftet til Boligkontoret Danmark med følgeudgifter til afregning med Kuben Management, som tidligere var byggeforretningsfører på sagen.

– Renoveringen er afgørende for at give Sognefogedvænget en ny start, og vi ser frem til at være med til at sikre tilflytning til området og kunne tilbyde attraktive almene boliger til den nuværende lokalbefolkning, siger Kim Johansen, der er regionsdirektør for Vest i Boligkontoret Danmark.

Boligkontoret Danmark er byggeforretningsfører på projektet, og Friis Andersen Arkitekter er bygherrerrådgiver. Byggefirmaet Brdr. Pedersen er totalentreprenør, og ingeniør er Søren B. Nielsen Rådgivende Ingeniører, mens Lea Nørgaard Landskab står for udearealerne.

Det forventes, at de første beboere kan flytte ind i de totalrenoverede og lidt dyrere boliger ved årsskiftet 2024/25.

Det aktuelle lejeniveau for afdelingen er 911 kroner per kvadratmeter årligt. Gennemførelsen af helhedsplanen vil betyde en huslejestigning på 5,64 procent, idet huslejen vil stige til 962 kroner per kvadratmeter per år.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling