AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Når vi skal flytte, er det vigtigste, når vi vælger, hvor vi vil bo, at have indkøbsmuligheder tæt på.

Faktisk viser en ny undersøgelse fra Home og YouGov, at købmanden og lokale indkøbsmuligheder er endnu vigtigere for danskerne, der søger nyt hjem, end ved tidligere målinger.

Homes flyttebarometer for 2025 fortæller, at 53 procent har “nærhed til indkøbsmuligheder” blandt de tre vigtigste faktorer ved boligens beliggenhed.

Det er en signifikant stigning fra 48 procent i sidste års måling ifølge YouGov, der gennem seks år har udført undersøgelsen for Home. Lavest var interessen i 2020 med 42 procent, og siden har tendensen generelt været opadgående, som nu er den højeste andel målt.

Undersøgelsen fra Home og YouGov tegner dermed et tydeligt billede af, at interessen for indkøb tæt på er stor og bestemt ikke aftagende i en digital tid med mange muligheder for køb af dagligvarer på nettet.

Michael Dalsager, talsperson og boligmarkedsanalytiker hos Home, fremhæver, at købmanden er den mest betydningsfulde flyttefaktor i undersøgelsen entydeligt foran nummer to og tre på toplisten: tæt på skov og natur og at bo uden støj-, lugt- og forureningsgener.

– Vores seneste data understreger en stærk tendens: Købmanden er hjertet i mange lokalsamfund. Nærhed til daglige indkøb er ikke bare bekvemt og praktisk, men også et bevis på en levende by, og meget vigtigt for boligkøberne, siger Michael Dalsager.

– Den store betydning af indkøb er dermed også noget, der i stigende grad kan spille både positivt og negativt ind på bosætning og det lokale boligmarked.

I top hos alle, mest markant hos pensionister

Blandt alle aldersgrupper i undersøgelsen er indkøbsmuligheder helt i top, men når indkøbsmuligheder generelt bliver vigtigere for boligkøberne kan det have noget med den aldersdemografisk udvikling i Danmark at gøre.

Det er nemlig især hos de ældste borgere, at det er et meget stort ønske at have indkøbsmuligheder i nærheden.

Cirka 65 procent af de +60-årige har indkøbsmulighederne i deres top tre over deres vigtigste ønsker til boligens beliggenhed, og for pensionister er det hele 71  procent. Lavest er interessen blandt de 30-39-årige, hvor indkøb er i top tre hos 42 procent.

Samtidig viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at der på ti år er blevet længere mellem dagligvarebutikkerne i Danmark med et fald fra 4.470 i 2012 til 3.960 butikker i 2022. Det svarer til et fald på 11 procent, viser analysen fra Danmarks Statistik.

Andelen af befolkningen, der har fem kilometer eller længere til indkøb, er også vokset. Det er dem på landet og de ældre, der har længst til indkøb, viser analysen også.

– Lige netop dét, at der bliver længere og længere mellem dagligvarebutikkerne, kan være medvirkende til, at nærhed til indkøb har stigende betydning i vores spørgeundersøgelse, lyder vurderingen fra Michael Dalsager..

Modsat er der i detailbranchen og i flere landsbyer de senere år også taget initiativer til nye lokale butikker med borgeropbakning.

Så mange af danskerne prioriterer nærhed til indkøb

2020 2021 2022 2023 2024 2025
42 procent 45 procent 47 procent 51 procent 48 procent 53 procent

Datakilde: YouGov & Home, flyttebarometer 2025.

Spørgsmålet lød: Hvad er dine tre vigtigste ønsker for en boligs beliggenhed? (man kan markere op til tre svar).

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden Home. Der er i alt gennemført 2.060 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 21-26 februar 2025. 

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling