Fra starten af 2023 frem til november 2023 steg udvalget af boliger til salg på ejendomsmæglernes hylder fra 37.453 boliger til 51.133 boliger til salg, men siden er det kun gået en vej.
Fra november 2023 til januar 2024 faldt boligudbuddet nemlig med 2.210 boliger til 48.923, viser tal fra Boligas boligindeks, som Estate har analyseret.
Det skriver ejendomsmæglerkæden i en pressemeddelelse.
Selvom faldet i boligudbuddet ikke er drastisk, vurderer Estate alligevel, at udviklingen bør tillægges betydning.
– På grund af det stigende boligsalg op mod årsskiftet og den notoriske skæringsdato for at sikre skatterabatter fik mange den ide at sætte deres bolig til salg for at drage fordel af de gunstige tider. Men fra man opdager en bolig, til man har købt den, går der typisk flere uger eller mere, og derfor så vi, at tendensen faldt igen henimod nytår, da tiden var ved at være forpasset, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Han mener dog ikke, at tiden efter årsskiftet behøver at være hverken værre eller bedre at sælge boliger i forhold til fjerde kvartal af 2023.
– Er der noget, vi har lært de sidste par år, er det, at man sjældent rammer plet med sine forudsigelser om det danske boligmarkeds udvikling. Vi har netop hørt, at danskerne aldrig har haft flere penge på kontoen, plus at der forventes rentenedsættelser i år. Kombinationen af det to faktorer kan lige så vel udløse et stigende boligsalg og et fortsat fald i boligudbuddet den kommende tid som det modsatte, siger Thomas Hovgaard.
Hvordan boligmarkedet kommer til at udvikle de næste par måneder, afhænger ifølge ham først og fremmest af, hvordan reaktionerne på det nye ejendomsvurderinger bliver.
– Selvfølgelig vil renteniveauet kunne ændre dynamikken, især hvis der kommer større udsving, men det er første gang i mange år, vi får radikale ændringer af boligskatterne, og spørgsmålet er derfor, om det overhovedet kommer til at sætte sig i både priser og udbud. Vores vurdering er umiddelbart, at det er mest sandsynligt, at det højst bliver kortvarige påvirkninger, siger Thomas Hovgaard.