AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I 2022 var der i alt 39,6 millioner overnatninger på danske hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne. Det er 10 millioner flere overnatninger end i coronaåret 2021, og 4,3 millioner flere end i hidtidige rekordår 2019. Hermed blev 2022 samlet set det år med flest overnatninger, skriver Danmarks Statistik.

Danske gæster stod for 25,6 millioner af de samlede overnatninger i 2022, svarende til 65 procent. Hotellerne havde i alt 18,5 millioner overnatninger – en stigning på 1,4 millioner overnatninger i forhold til 2019, der indtil nu havde det højeste antal hotelovernatninger.

Der har ikke tidligere været så mange danskere, der overnattede på hoteller – 11,6 millioner danske hotelovernatninger var der i 2022. Anderledes stod det til i feriehusene, hvor de danske overnatninger faldt med 41 procent.

Sammenligner man med det nordeuropæiske konkurrencefelt er Danmark ifølge tal fra VisitDenmark også det land, der klarer sig bedst, når det gælder både indenlandske og udenlandske overnatninger. Det skyldes blandt andet en solid vækst i tyske og hollandske turisters overnatninger, som i 2022 er steget med henholdsvis 16,3 procent og 18,7 procent sammenlignet med 2019.

– Ved indgangen til 2022 var der ingen, der turde håbe på, at Danmark ville få flere udenlandske overnatninger end i 2019. Men takket være ekstra investeringer fra et bredt flertal i Folketinget under corona, har vi kunnet skrue op for markedsføringen på de nære markeder i det forgangne år. Her har vi set de tyske og hollandske overnatninger vækste markant. De tyske turister driver faktisk væksten i endnu højere grad end tidligere. Men der er stor usikkerhed om, hvordan turismen udvikler sig i 2023 og fremefter, udtaler Jan Olsen, administrerende direktør i VisitDenmark.

På Christiansborg vækker tallene glæde, men erhvervsminister Morten Bødskov (S) slår fast, at der ikke er grund til at hvile på laurbærerne.

– Coronakrisen ramte danske turismevirksomheder hårdt, og ikke mange havde forestillet sig et så flot og hurtigt comeback. Nu skal foden fastholdes på speederen, så vi kan tiltrække endnu flere turister til alle dele af vores dejlige land, udtaler erhvervsministeren i en pressemeddelelse fra sit eget ministerium.