Borgmester undrer sig i sag om højhusprojekt

Borgmester undrer sig over den politiske proces i forbindelse med højhusprojekt. Arkitekturråd skal inden længe evalueres.

COA Arkitekter har på vegne af Kjærsgaard og Behrensdorff indledt en forhåndsdialog med forvaltningen i Viborg Kommune om byggeriet af det 12 etager høje Viborg View på Brøndumsvej 15 i Viborg.

Projektet har efterhånden været længe undervejs, og den 21. maj var sagen igen på dagsordenen i byrådet. Politikerne skulle tage stilling til, om der skulle arbejdes videre mod at meddele byggetilladelse.

Senest har et ønske om søjler frem for vægstykker ved altaner givet anledning til politisk debat, kommunens arkitekturråd vurderer, at det senest reviderede projekt “i væsentlig grad adskiller sig fra udtrykket i lokalplanen”.

– Det er jo også en sag, der har bragt lidt undren og utryghed i forhold til, at der først er en teknisk forvaltning, der anbefaler et projekt, og så bagefter er der et arkitekturråd, der skriver noget om, at det er meget langt fra lokalplanen og så videre, sagde borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V), på byrådsmødet.

Han påpegede, at projektet efterhånden har været seks år undervejs, og der er blevet skåret en del af højden på byggeriet, som oprindeligt skulle bygges i 16 etager.

Hvor der tidligere skulle bygges 71 boliger, omfatter det aktuelle projekt 61 boliger i en etagebebyggelse i otte-tolv etager med et samlet omfang på 8.800 kvadratmeter.

Dertil kommer et delvist nedgravet parkeringsanlæg med taghave samt en byhave med pergolaer på terræn.

Imødekommende bygherre

Højhusprojektet Viborg View. Visualisering: COA Arkitekter.
Højhusprojektet Viborg View. Visualisering: COA Arkitekter.

Ulrik Wilbek påpegede, at bygherren har været meget imødekommende og har løbende tilpasset projektet, så det har været i overensstemmelse med de ønsker, som kommunens tekniske forvaltning har fremlagt.

– Så er det meget mærkeligt, at der er et arkitekturråd, hvor flere af de samme mennesker, som sidder i teknisk forvaltning og har godkendt dette, så bagefter er lidt kritiske og siger, at det er lidt langt fra lokalplanen, sagde borgmesteren.

– Jeg synes ikke, det dur, at de mennesker, der skal træffe nogle vigtige beslutninger for teknisk forvaltning og teknisk udvalg, samtidig skal være smagsdommere for deres egen beslutning.

Teknisk udvalg godkendte i april 2024 arkitekturen på et tidligere skitseprojekt og gav tilsagn om, at der kunne arbejdes videre mod at meddele byggetilladelse og diverse dispensationer fra lokalplanen under forudsætning af, at nogle nødvendige redegørelser for støj blev leveret. Dengang var projektet i 14 etager.

I april 2025 blev et projekt, hvor etageantallet var reduceret fra 14 til 12 etager, godkendt af politikerne i teknisk udvalg. Godkendelsen blev dog givet under forudsætning af, at altaner mod Gl. Aarhusvej skulle reduceres og tilpasses det tidligere godkendte projekt, samt at de øverste etager skulle tilpasses tilsvarende, herunder skulle de øverste altaner flyttes. Desuden skulle forvaltningen gå i dialog med bygherre om behovet for søjler frem for vægstykker ved altaner.

Midt i maj var sagen atter på dagsordenen i teknisk udvalg, og det arkitektoniske udtryk blev godkendt under forudsætning af, at søjlerne indfarves i overensstemmelse med altanerne, hvilket dermed blev indstillet til byrådet. Dog stemte Aksel Rosager Johansen (EL) og Birthe Harritz fra Velfærdsdemokraterne stemte imod.

Aksel Rosager Johansen begærede desuden sagen til behandling i byrådet. Han påpegede på byrådsmødet, at arkitektur handler om faglighed og ikke smagsdommeri. Han slog dog også fast, at det kan være et problem, at der i henholdsvis forvaltningen og arkitekturrådet skal balanceres mellem et politisk flertal og en faglig vurdering.

Højhusprojektet Viborg View. Visualisering: COA Arkitekter.
Højhusprojektet Viborg View. Visualisering: COA Arkitekter.

– Det skal vi heldigvis evaluere på det næste møde i teknisk udvalg, sagde Aksel Rosager Johansen på byrådsmødet.

– Andre steder har man jo haft held med en anden version, hvor der er en stadsarkitekt i byerne, der har en højere grad af uafhængighed.

Også formand for teknisk udvalg, Torsten Nielsen (DD), fremhævede, at arkitekturrådet skal evalueres på et kommende møde i overensstemmelse med den aftale, der blev indgået, da arkitekturrådet blev nedsat.

– At vi har et arkitekturråd er godt. Sammensætningen og hvordan de arbejder, skal vi have set på fremadrettet. Men der står da ingen steder skrevet, at de skal være enige. Arkitektur er ikke noget, man sådan lige kan slå op i en bog og se, hvad der er god og dårlig arkitektur.

Et flertal i byrådet besluttede at stemme for indstillingen fra teknisk udvalg om at godkende arkitekturen under forudsætning af, at søjlerne indfarves i overensstemmelse med altanerne samt at arbejde videre mod af meddele byggetilladelse.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling