Brandsikre gipsplader skal sikre nyopført hotel i Esbjerg

Fermacell har leveret cirka 20.000 kvadratmeter fibergipsplader til hotellet, der i sommeren 2023 åbnede med 271 værelser i Esbjerg.

Arkitekter vælger i stigende grad træ som byggemateriale på grund af dets CO2-optag, i modsætning til beton, som er hårdere ved miljøet end træ er.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra James Hardie.

– Produktionen af cement, som er en hovedkomponent i beton, er meget energiintensiv og resulterer i betydelige CO2-udledninger. Derudover kræver produktionen af beton store mængder naturlige ressourcer såsom sand, grus og kalksten og selvom betonbygninger har en lang levetid, producerer de store mængder affald ved nedrivning, udtaler Per Mosegaard, projektrådgiver og arkitektkonsulent hos James Hardie.

Der er dog også udfordringer forbundet med træbyggeri, understreger han.

– Særligt når det kommer til træbyggeri, er brandsikkerhed og manglen på præ-accepterede løsninger nogle af de største udfordringer. Præ-accepterede løsninger benyttes til at dokumentere, at bygningsreglementets krav til de brandmæssige sikkerhedsniveauer er opfyldt.

Læs også: Ny boligminister vil undersøge brandsikring i vigtige historiske bygninger

Ifølge James Hardie er Fermacell Fibergipsplader ideelle til brug i boliger og byggerier på grund af deres brandsikkerhed og evne til at modstå høje temperaturer over længere tid.

Fibergipspladerne er udviklet til at opfylde høje brandkrav og give ekstra tid til evakuering eller indgreb fra brandvæsenet i tilfælde af en nødsituation. Det normale brandkrav strækker sig typisk op til 60 minutter på de fleste byggerier.

– Vores fibergipsplader har en evne til at modstå brand ved at frigive vandmolekyler ved høje temperaturer. Dette skyldes, at pladerne indeholder vandbundet gips, som dehydratere ved høje temperaturer, hvilket bidrager til at inddæmme ilden og forhindre spredning i byggeriet, udtaler Per Mosegaard.

Brandsikring er altafgørende for hoteller

Mange byggerier og sektorer stiller særlige og strenge krav til brandsikring, og hotelbranchen er et af de områder med krævende standarter.

Hotelkæden Cabinn, er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på et nyopført hotel på Torvegade i Esbjerg, som åbnede i sommeren 2023. Hotellet, der består af otte etager og 271 værelser, er designet med fokus på brandsikkerhed og pladsoptimering.

Hertil har Fermacell leveret cirka 20.000 kvadratmeter fibergipsplader til projektet, som er kendt for deres brandmodstand og evne til at opfylde strenge sikkerhedskrav. Dette er især vigtigt i hotelbyggeri, hvor der stilles krav om brandsikre flugtveje og adskillelse mellem værelserne.

Læs også: Partnerskab vil udvide grænsen for træbyggeri i højden i Danmark

Alle væggene mellem lejlighederne og ud til gangene er blevet opgraderet til EI60-løsninger. Ifølge James Hardie betyder det, at de kan modstå brand i op til 60 minutter. Cabinn har udelukkende anvendt Fermacell Fibergips til deres vægge og lofter de sidste 10 år.

En af de største udfordringer for Cabinn var at maksimere pladsen inden for de enkelte værelser. Ved at anvende smalle fibergipsplader fra Fermacell kunne hotellet opnå maksimal pladsudnyttelse, hvilket resulterede i flere og større værelser.

Nicolai Davin, ejer af ND Construction, peger på en anden fordel ved fibergipsplader fra Fermacell.

– Fermacell er langt bedre til at optage og afgive fugt, hvilket er en stor udfordring i betonbyggerier. Dette skyldes at bygningerne ofte står åbne i lange perioder, udtaler Nicolai Davin.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling