Borgerrepræsentationen vedtog i begyndelsen af maj den lokalplan, der gør det muligt at ombygge Tunnelfabrikken ved Oceanvej i Ydre Nordhavn til 51.500 kvadratmeter erhverv, værksteder og kultur, 13.500 kvadratmeter private kollegieboliger og 3.000 detailhandel, ligesom der nord for den gamle fabriksbygning kan opføres 110 almene ungdomsboliger på i alt 4.500 kvadratmeter. Tunnelfabrikken udvikles i et partnerskab mellem selskaberne NREP, Unionkul og By & Havn, men de almene boliger skal FSB stå for.
Lokalplanen sikrer også, at Airtrix Klatre & Trampolinpark, der holder til i lagerbygningen vest for Tunnelfabrikken, foreløbigt kan blive liggende, indtil det område skal udbygges. Dermed rummer lokalplanen i alt mulighed for 80.100 kvadratmeter byggeri i det 84.000 kvadratmeter store område.
Den 261 meter lange og op til 125 meter brede hal i Nordhavn er dermed klar til en omfattende ombygning. Den 27 meter høje bygning blive opdelt i tre etager, og gulvarealet på 70.000 kvadratmeter skal blandt andet rumme et koncert- og kulturhus, erhverv, kontorer, restauranter, værksteder, øvelokaler og atelier, skriver By & Havn.
Der etableres 400 boliger i selve hallen. Oveni arbejdes der på muligheden for at opføre op til 500 midlertidige boliger på arealerne ved Tunnelfabrikken.
Der kan desuden etableres en enkelt dagligvarebutik på 1.200 kvadratmeter. Derudover må butikker ikke være større end 200 kvadratmeter. Dagligt ventes op til 5.000 mennesker at bo, arbejde og besøge bygningen, når den står færdig i 2025.
– Området bliver et nyt, urbant økosystem af erhverv og kultur og kommer uden tvivl til at fungere som dynamo for udviklingen i hele Ydre Nordhavn – ligesom stedet bliver en magnet for virksomheder, kunstnere, beboere og kulturforbrugere fra hele København, udtaler Anne Skovbro, der er administrerende direktør for By & Havn, i en pressemeddelelse.
Området ved og omkring Tunnelfabrikken er placeret i Ydre Nordhavn i et område, der er skabt ved opfyldning mellem 1974-1980. Den tidligere ØTC-fabrik (Øresund Tunnel Contractors) blev opført i 1990’erne for at støbe tunnelelementer til Øresundsforbindelsen.
– Projektet er meget omfattende, og vi har ikke set noget tilsvarende herhjemme før. Vi samler arbejdspladser, boliger, kultur, spisesteder, fritidsaktiviteter m.m. under samme tag, og alene koncert- og kulturhuset har en størrelse, der placerer det mellem Store Vega og K.B. Hallen. Projektet har en størrelse og karakter som en mindre bydel, der gør det muligt at tænke skævt og kreativt på samme tid, så i de kommende år vil der være mulighed for at opdage helt nye muligheder i forbindelse med udviklingen. Det er det, som gør projektet både sjovt og udfordrende, udtaler Rasmus Nørgaard, der er partner og medstifter af NREP.
Det var direktør i Unionkul, Klaus Kastbjerg, der fik idéen til den nye kulturhal, som han også er medejer af.
– Det er fantastisk, at vi kan bevare det enestående hus, som ellers skulle være revet ned. Det er et benspænd med de gamle bygninger, men det gør også projektet interessant. Desuden er jeg overbevist om, at Tunnelfabrikken vil tiltrække sig masser af international opmærksomhed – alene på grund af den enorme størrelse. I den tidlige fase af planlægningen tog vi på en studietur for at se lignende bygninger i andre lande. Efter at have set 10 forskellige bud, stod det klart, at vores projekt mindede om de andre – hvis man lagde dem sammen, udtaler Klaus Kastbjerg.
Tunnelfabrikken er gennem tiderne blevet brugt til mange forskellige formål. Eksempelvis har der været opbevaret byggematerialer, her har været afholdt svendeprøver på tømreruddannelsen og stedet har fungeret som filmkulisse om flere film- og tv-optagelser. Det er også her, der har været en 1:1 model af operaens front.
Fuldt udbygget vil hele Nordhavn kunne rumme intet mindre end 2,87 millioner kvadratmeter byggeri. Tunnelfabrikken får en central beliggenhed i den nye bydel. Arcgency, Dorte Mandrup og SLA er arkitekter på omdannelsen.