
Torsdag den 27. marts havde CO-PI (Center for Offentlig-Privat Innovation) inviteret til konference og markedsdialog om, hvordan forbruget af råstoffer kan reduceres.
Dagen kulminerede med 14 underskrifter fra offentlige bygherrer, herunder By & Havn, på hensigtserklæringen Sammen om mindre råstofforbrug.
Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.
– Hensigtserklæringen forpligter, og derfor er vi glade for at have sat vores underskrift sammen med 13 andre store offentlige aktører i branchen, og vi har allerede det første projekt klar, der skal operationalisere erklæringen, udtaler Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn.
I By & Havn er arbejdet med bæredygtighed i fuld gang, og ét af værktøjerne er at arbejde ud fra princippet om design matters. Det betyder, at bæredygtighed tænkes ind i alle faser af et projekt og i særdeleshed i designfasen, da det ofte er beslutninger i de indledende faser, der er udslagsgivende for, i hvilken grad projektet i sidste ende bidrager til en bæredygtig omstilling.
På Levantkaj i Nordhavn skal et pilotprojekt rulles ud, for at operationalisere hensigtserklæringen. I dag huser Levantkaj Københavns containerterminal, men inden for kort tid flyttes den længere ud i Nordhavn, og et nyt bykvarter skal vokse frem på det 350.000 kvadratmeter store område.
I funktionen af containerterminal er stort set hele arealet befæstet, men for at kunne blive transformeret til et bykvarter skal belægningerne brydes op. Almindeligvis vil man bryde belægningerne op, transportere dem væk til nedbrydning og efterfølgende transportere nye materialer og råstoffer ind på byggepladsen.
Ønsket er i stedet at opbryde, nedknuse og genanvende belægningerne lokalt. Det vil give mindre lastbiltransport, mindske CO2-udledningen og mindske brugen af råstoffer, da nogle af de nedknuste belægninger kan erstatte nye råstoffer.
Forude er en videre dialog med markedet og en nærmere bearbejdning af, hvordan projektet skal udføres, før opgaven forventes at blive sendt i udbud i 2026.