Skanderborg Kommune vil bygge en ny børnehave i Virring. Principiel situationsplan for projektområdet fra programplanen.
Skanderborg Kommune vil bygge en ny børnehave i Virring. Principiel situationsplan for projektområdet fra programplanen.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

I Virring øst for Skanderborg skal der bygges en ny daginstitution med tilhørende produktionskøkken.

Den kommende børnehave skal opføres på en grund mellem Virringvej, Skoletoften, Toftegårdsvej og Byparken. Den skal erstatte den midlertidige institution Børnehuset Toftegården.

Det 760 kvadratmeter store projekt omfatter opførelse af en ny daginstitution til 100 børn fordelt på 20 vuggestuebørn og 80 børnehavebørn samt 26-30 voksne fordelt på pædagogisk personale og øvrige medarbejdere.

Daginstitutionen skal dog indrettes som et fleksibelt dagtilbud til 0-6-årige, så huset over tid kan tilpasse sig de aktuelle behov og rumme variationer af både børnehavepladser og vuggestuepladser.

Endeligt vil der blive lagt vægt på bæredygtighed i forbindelse med både byggeriet og den kommende drift af bygningen. Ambitionerne rækker ud over det gældende bygningsreglement 2018 (BR18), og der forberedes eksempelvis til opsætning af solceller på bygningen.

– Vi lever op til vores politik for kommunale byggerier, hvor vi bygger et niveau bedre i forhold til CO2-aftrykket, end det der står i BR18. Og måske når det at ændre sig inden byggestart, fordi der muligvis er BR25, som træder i kraft inden 2025, sagde formand for Børne- og Ungdomsudvalget Trine Frengler (S), da politikerne på et byrådsmøde den 26. juni skulle tage stilling til et programoplæg for byggeriet af den nye børnehave samt udbuds- og entrepriseform.

I Skanderborg Kommunes bygningspolitik er der skærpede krav i forhold til grænseværdien for CO2-udledning, idet man ønsker at bygge et niveau bedre end gældende bygningsreglement.

Dette betyder, at byggeriet efter BR18 vil skulle opfylde et maksimalt klimaaftryk på 12 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år, men da man i Skanderborg ønsker at bygge et niveau bedre, skal byggeriet opfylde et maksimalt klimaaftryk på 10,5 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år.

Udbydes i hovedentreprise

Kommunen budgetterer med håndværkerudgifter for 21,2 millioner kroner samt udgifter i øvrigt for 10,6 millioner kroner, så projektet i alt løber op i knap og nap 32 millioner kroner.

Tjansen som totalrådgiver forventes at blive sendt i udbud i tredje kvartal 2024, mens selve entreprisen på byggeriet sendes i udbud i tredje kvartal 2025.

Opgaven for totalrådgivning skal udbydes som EU-udbud, da honoraret for totalrådgivning er vurderet til at overstige tærskelværdien for almindelige tjenesteydelser.

Tildelingskriteriet vil være det økonomisk mest fordelagtige tilbud på grundlag af ”bedste forhold mellem pris og kvalitet”.

Selve byggeriet vil blive udbudt i hovedentreprise, og i begrænset licitation uden prækvalifikationsfase.

Det foreslås, at der indhentes fire-fem tilbud, hvoraf mindst et-to skal være uden for lokalområdet.

Byggeriet skal efter planen sættes i gang i tredje kvartal 2025, og den nye dagsinstitution skal stå klar til brug i tredje kvartal 2026.