Den skatterabat, som boligejerne får fra i år, hvis deres boligskatter stiger, har dårlige økonomiske virkninger for både dem selv og dansk økonomi.
Det skyldes, at man kun får rabatten, så længe man bliver boende. Dermed skaber rabatten en indlåsningseffekt, fordi folk bliver straffet økonomisk, hvis de flytter, lyder det i en pressemeddelelse fra den borgerlige tænketank Cepos.
Indlåsningseffekten kommer ifølge et nyt arbejdspapir om vurderingssystemet, som Cepos har offentliggjort i dag, af, at rabatten bortfalder ved salg.
Selv om det først er den nye ejer, der skal betale den fulde boligskat, rammer det også den eksisterende ejer, fordi boligen vil få en lavere salgspris. Boligkøberen vil nemlig medregne skattestigningen i den pris, som køberen er villige til at betale.
Indlåsningseffekten vil skabe mindre mobilitet på boligmarkedet og på arbejdsmarkedet, påpeger Cepos.
– Politikerne bør give boligejerne lov til at veksle rabatten til et engangsbeløb én gang for alle – uanset hvor længe de bliver boende. Det kunne for eksempel være rabatten i seks år, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.
– Ved at udforme det som et tilbud kan politikerne overholde deres løfter til boligejerne og samtidig bløde op for en ordning, som isoleret set skader både boligejerne og samfundsøkonomien. Mange vil betænke sig ved at flytte, hvis de mister rabatten og samtidig kan sælge boligen for mindre, fordi den nye køber ikke får rabat, siger Otto Brøns-Petersen.
Arbejdspapiret foreslår desuden at give boligejerne mulighed for at vælge at beholde de hidtidige grundvurderinger, hvis det nye vurderingssystem ikke kommer til at frembringe troværdige grundvurderinger.