Efter den milde vinter stortrives rotter, og kloakvirksomheden Norva24 advarer mod at lade stå til trods coronavirus. Foto: PR.
Efter den milde vinter stortrives rotter, og kloakvirksomheden Norva24 advarer mod at lade stå til trods coronavirus. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Rotter spreder ikke coronavirus, men derimod et hav af andre sygdomme, og deres levevilkår har sjældent været bedre. For mens store dele af Danmark er lukket ned, er behovet for at vedligeholde kloaknettet og bekæmpe skadedyrene i undergrunden ikke blevet mindre.

Danmarks største udbyder af kloakservice, Norva24, oplever en stigning i rotterelaterede kloakproblemer og advarer om, at skadedyrene fortsat bør bekæmpes – også selvom det ikke er det mest presserende problem i de flestes bevidsthed for tiden.

– Selvom det meste af samfundet er gået i stå, er det vigtigt, at vi ikke udskyder alt, der har med vedligehold af kloakkerne at gøre. Hvis vi lader stå til, vil der blandt andet hobe sig fedt op, som kan stoppe kloakkerne til, og vi risikerer at bakterier fra kloakkerne bliver spredt, siger Daniel Hansen, der er driftchef hos Norva24.

– Efter den historisk milde vinter er der i år markant flere rotter end normalt, og vi ser derfor en stigende tendens til rotteproblemer. Når vi laver en tv-inspektion af et kloaksystem, hvor vi blandt andet kontrollerer, om der er rotter, tilbyder vi nu af samme årsag at sætte en rottespærre op i samme ombæring, så folk kan have ro i maven.

Særlige hensyn til coronavirus, når der tjekkes for rotter

Norva24’s tv-biler kører i øjeblikket ufortrødent rundt og tjekker tilstanden på kloakker hos såvel forsyninger og virksomheder som private over hele landet. For at undgå et alvorligt efterslæb på kloaknettet, når coronakrisen har lagt sig, tager kloakspecialisten særlige hensyn, så arbejdet kan fortsætte.

– Vi opfordrer til, at man i disse tider ikke er bange for at få besøg af kloakmesteren. Vi får alle oplysninger, vi har brug for, på forhånd, så vi kan komme og løse problemerne uden at være i fysisk kontakt med beboerne, og på den måde kan vi undgå, at problemerne hober sig op, når krisen er ovre, siger Daniel Hansen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling