CPH Village og DSB bag 362 nye studieboliger på Nørrebro

I samarbejde med DSB står CPH Village bag 326 nye studieboliger i Rovsingsgade-kvarteret på Nørrebro. Boligerne opføres i træ.

Københavns største coronatestcenter, Vingelodden, havde til huse i området i Rovsinggade-kvarteret på Nørrebro, hvor der nu skal bygges 362 studieboliger i et samarbejde mellem CPH Village og DSB.

Ifølge en pressemeddelelse fra CPH Village vil den nye studeby kickstarte udviklingen i Rovsinggade-kvarteret. Byggeriet på Nørrebro får et CO2-aftryk der cirka er 50 procent lavere per person end traditionelt byggeri i Danmark og en husleje, der er lavere end gennemsnittet for lignende boliger på Nørrebro.

Københavns Kommune har en målsætning om, at der over de kommende 12 år skal bygges 12.000 nye ungdomsboliger, så kommunens overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over projektet på Nørrebro.

– CPH Village bidrager til den ambition og har samtidig udviklet et øde område til en spændende studielandsby med fokus på biodiversitet, CO2-besparelse og fællesskab. Det er et kæmpe plus for byen og for udviklingen af Rovsingsgade-kvarteret, der rummer masser af potentiale, udtaler overborgmesteren i pressemeddelelsen.

CPH Village og DSB bag 362 nye studieboliger i Rovsinggade-kvarteret på Nørrebro. Foto: PR.
CPH Village og DSB bag 362 nye studieboliger i Rovsinggade-kvarteret på Nørrebro. Foto: PR.

Den nye studielandsby på Nørrebro opføres ud til F-linjen, mens Skjolds Plads, Nørrebro Station og Den Røde Plads er lige rundt om hjørnet. Det er et spraglet området med både restauranter, kaffebarer og autoværksteder.

Udover studieboliger vil bebyggelsen indeholde fælles køkkener, stuer, terrasser, drivhuse og åbne rum som de studerende selv kan præge. Udearealerne vil blandt andet både rumme køkkenhaver, udekøkkener, drivhuse og plantekasser.

Bebyggelsen på Nørrebro bliver blandt de største boligbyggerier i træ, der til dato er opført i Danmark, og det udmærker sig ved et lavt CO2-aftryk. CO2-besparelsen opnås gennem materialevalg, en smartere udnyttelse af boligens areal og samt fokus på kubikmeter frem for kvadratmeter. Ved at bygge mindre boliger i blandt andet træ, vil CO2 aftrykket per person være omkring 50 procent lavere end i traditionelle, nybyggede studieboliger.

CPH Village og DSB bag 362 nye studieboliger i Rovsinggade-kvarteret på Nørrebro. Foto: PR.
CPH Village og DSB bag 362 nye studieboliger i Rovsinggade-kvarteret på Nørrebro. Foto: PR.

– Vi tror, at vi med Village Nørrebro kan sætte præg på den nye bydel og rykke den og København i en lidt sjovere retning” udtaler Frederik Noltenius Busck og Michael Plesner, Co-Founders i CPH Village.

DSB og CPH Village har lavet en 10-årig samarbejdsaftale på arealet tilsvarende deres fælles projekt i Jernbanebyen.

– Bæredygtighed er et kardinalpunkt for DSB, og vi forventer og kræver det samme af vores samarbejdspartnere. Og det lever CPH Village fuldt op til. Samtidig har det været vigtigt for os, at de bygninger, der er opført, kan tages ned og bruges et andet sted bagefter, da det ikke er permanente løsninger. Men indtil da er det fantastisk, at vi i fællesskab kan sikre bæredygtige boliger med en overkommelig husleje til de studerende, og på den måde udnytte vores arealer, indtil de skal byudvikles, udtaler direktør i DSB Ejendomme, Lars Gøtke.

Om CPH Village

CPH Village arbejder for at opføre og drive boliger som er absolut bæredygtige. Det vil sige, at hvis alle boede og byggede på den måde på hele kloden, ville det være holdbart og dermed ikke bryde planetens grænser.

Boligerne på Nørrebro får forventeligt et CO2-aftryk, der er 50 procent lavere per person end gennemsnitligt nybyggeri i Danmark. Udregningen er foretaget med Statens Byggeforskningsinstituts beregner, LCA Byg.

Huslejen er 15 procent lavere end gennemsnittet for et privat udlejet værelse på Nørrebro.
Note: Målt via dataudtræk på boligportalen for privat udlejede værelser uden eget køkken og bad den 22. oktober 2022.

En bolig er 20 kvadratmeter brutto. Netto – altså indenfor boligens fire vægge – består af et privat værelse inklusive køkken på 10 kvadratmeter, delt entre og bad (deles med en roomie) på 6,5 kvadratmeter samt adgang til større fællesarealer der deles med alle ens naboer.

Konceptet i CPH Village lægger op til fællesskab mellem de studerende. Bebyggelsen har udover boliger, fælleshuse med blandt andet fælleskøkkener, studiefaciliteter og stuer, som de studerende frit kan benytte. Ved alle boliger er der frie udendørs kvadratmeter til fælles udekøkkener, terrasser og plantebede til at dyrke eget grønt.

Hos CPH Village sammensættes beboere fra otte forskellige studiekategorier for at sikre størst mulig diversitet blandt beboerne og bidrage til en blandet by. Samtidig er community officers ansat til at skabe liv via arrangementer samt bistå de studerende med at skabe et levende socialt miljø i studiebyen.

CPH Village og Nørrebro United samarbejder om at anlægge en fodboldbane på studiebyens areal.

CPH Village er en københavnsk startup-virksomhed på 20 personer, der arbejder for at accelerere udbygningen af betalbare boliger, der kan bygges inden for de planetære grænser.

Studielandsbyen på Nørrebro bliver CPH Villages fjerde bebyggelse. De har allerede studieboliger på Refshaleøen, Vesterbro og Amagerbro. Alle boligerne er opført efter bygningsreglementet for helårshuse. Det vil sige, at byggeriet er opført efter samme standarder som alt andet nybyggeri i Danmark i forhold til isolering, ventilation og dagslys.

Med åbningen af studiebyen vil iværksættervirksomheden CPH Village indtil videre have opført plus 800 studieboliger i København siden 2018 og dermed have gjort et godt bidrag til at løse manglen på studieboliger i Hovedstaden.

CPH Village finansierer, udvikler og driver selv deres studielandsbyer. Tilgangen, som er usædvanlig i branchen, sikrer at virksomheden via input fra sine beboere, kontinuerligt kan forbedre sig.

10.000 studerende har skrevet sig på CPH Villages venteliste siden 2018.

CPH Village har i samarbejde med Københavns Kommune og Hjem til Alle Alliancen siden 2019, som den første private boligvirksomhed i Danmark, tilbudt boliger til unge hjemløse. Det er planen, at bebyggelsen på Nørrebro skal tilbyde boliger til 10 unge hjemløse.

CPH Village er præmieret med talrige priser siden virksomhedens stiftelse i 2014. Blandt andet er bebyggelsen på Refshaleøen blandt vinderne i Københavns Kommunes bygningspræmiering i 2020 og CPH Village vindere af Bygherreprisen 2022.

Kilde: CPH Village.