En ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), fastslår, at der i 2035 vil mangle knap 10.000 medarbejdere på det el-tekniske område i Danmark – heriblandt 7.500 faglærte elektrikere.
Det skriver Dansk El-Forbund i en pressemeddelelse, hvor forbundet understreger, at den kommende mangel på elektrikere kan kortslutte den grønne omstilling.
Der skal blandt andet bruges elektrikere og andre med el-tekniske kompetencer til opsætning af vindmøller, solceller, varmepumper, lade-standere og ikke mindst til en gennemgribende effektivisering af energinettet, som både skal udbygges og vedligeholdes.
Fremskrivninger fra det statslige selskab Energinet viser, at der i Danmark i 2050 vil skulle bruges mere end fem gange så meget strøm som i dag som konsekvens af efterspørgslen på grøn strøm til klimaomstillingen.
Læs også: Analyse: Byggebranchen går glip af robotgevinster
– Fortsætter vi som nu, bliver der færre elektrikere i fremtiden – til fem gange så meget strøm. Det regnestykke holder ganske enkelt ikke, og vi risikerer, at den grønne omstilling kortslutter. Så det haster med at komme i gang, siger forbundsformand i fagforbundet Dansk El-Forbund Benny Yssing,
Han tilføjer, at der vil mangle elektrikere bredt på tværs af industri, forsyning og installationsbranchen.
Mangel på el-teknisk arbejdskraft vil derfor udfordre regeringens ambitioner om at omstille til vedvarende energi og sikre kritisk infrastruktur i en turbulent tid.
Dansk El-Forbund foreslår derfor, at der laves en samlet elektrificeringsplan for Danmark, som inkluderer de nødvendige kompetencer. En sådan plan kan ifølge fagforbundet sikre sammenhæng mellem udbygning af elproduktionen og elnettet i forhold til lokal/regional beskæftigelse og uddannelse.