Danmarks Kulturarv køber Kruså Vandmølle af Aabenraa Kommune. Foto: Google Maps.
Danmarks Kulturarv køber Kruså Vandmølle af Aabenraa Kommune. Foto: Google Maps.

Byrådet i Aabenraa Kommune vedtog onsdag den 26. april at sælge ejendommen Møllegården 25 i Kruså til anpartsselskabet KV23, der er et projektselskab under Danmarks Kulturarv. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Blot 2 kroner skal køber af med for ejendommen, men der venter større investeringer forude. Projektselskabet vil lave en gennemgribende renovering af ejendommen, som efterfølgende vil blive indrettet til et center for bæredygtigt byggeri. Det skal ske med respekt for møllens og egnens historie, lyder det i meddelelsen.

Af bilag fra kommunen fremgår det, at investeringerne forventes at løbe op i knap 50 millioner kroner. Pengene skal findes ved både egenfinansiering og ved ansøgninger om midler fra fonde som Augustinus, Realdania, A.P. Møller, Nordea, Kyst- og Naturturisme og Friluftsrådet, fremgår det.

– Kruså Vandmølle er kendt af mange i området, og det har været vigtigt for os, at der bliver værnet om historien og ejendommen som helhed. Derfor er jeg også glad for, at køber har stor viden inden for restauration af vandmøller og en interesse i at sikre den danske kulturarv, som jeg mener, der er i området, siger Dorte Soll (S), der er formand for Aabenraa Kommunes Udvalg for Plan, Teknik og Landdistrikter.

Også Aabenraa Kommunes borgmester, Jan Riber Jakobsen (K), glæder sig over handlen og over, at der igen sker noget på ejendommen.

– Jeg er glad for, at køber udviser stor respekt og forståelse for det område, de køber en ejendom i. Kulturarven i grænselandet er unik, og det har været en stor vægtning for os, at køber har det med i overvejelserne. Når det er sagt, så glæder jeg mig også over, at det er en ambitiøs plan og projekt, vi er blevet præsenteret for, og jeg glæder mig til at følge med fra sidelinjen. Endelig er jeg glad for, at der igen sker noget i lokalområdet, som fortjener det, siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen.

LÆS OGSÅ: OMDANNELSE AF VANDTÅRNE: SYV AKTUELLE EKSEMPLER

Hos KV23 ser man frem til at komme i gang med de ambitiøse planer for ejendommen. Stifterne af KV23 omfatter Knud Erik Jørgensen, professor ved Aarhus Universitet, direktør Morten Anker Petersen fra Møllebygger Petersen, projektleder Anne Jønsson fra Byghåndværk, Jens Aaberg, arkitekt og ejer af Aaberg Arkitekter og af Aaberg og Pilgaard.

– Møllen er værdifuld kulturarv i et kulturmiljø af national interesse, men skal også være en bygning, der kan bruges funktionelt på flere måder. Vi vil bruge bygningen som et center for bæredygtigt byggeri, og vi indrette dele af bygningen som et eksperimentarium for bæredygtige materialers anvendelse i bevarelsen af kulturarv, siger direktør i KV23, Knud Erik Jørgensen.

– Vi vil også bruge ejendommen til at indrette et kontorfællesskab, kursusfaciliteter, værelser til Gendarmstiens vandrere. Slutteligt vil vi udnytte adgangen til det store, naturbeskyttede område, som ejendommen ligger midt i. Vi ønsker at skabe et socialt og kulturelt samlingspunkt i samarbejde med blandt andet kyst- og naturturismen.

Lørdag 29. april vil borgmester Jan Riber Jakobsen sammen med direktør Knud Erik Jørgensen underskrive købsaftalen på ejendommen. Herefter vil KV23 uddybe planerne med ejendommen og med stiftelsen af Danmarks kulturarvsfond.