Dansk Håndværk: Frygt for social dumping udelukker firmaer fra byggeopgaver

Hovedentreprenører og udbydere af større byggeopgaver udvælger deres underentreprenører med forsigtighed på grund af frygten for social dumping.

Det stigende fokus på social dumping får nu både hovedentreprenører og udbydere af større byggeopgaver til at vælge deres underentreprenører med forsigtighed. Det kan nemlig koste dyrt på troværdigheden, hvis der afsløres snyd med løn eller arbejdsforhold på en byggeplads, som de er ansvarlige for.

Det skriver Dansk Håndværk i en pressemeddelelse.

Arbejdsgiverforeningen registrerer et stigende antal henvendelser, hvor virksomheder ønsker at kunne sætte stemplet “overenskomstdækket” på deres virksomhed.

– Vi får flere og flere indmeldelser, hvor ejeren direkte fortæller, at deres kunder stiller krav om overenskomstdækning som betingelse for indgåelse af aftale. Det er tydeligt, at de store hovedentreprenører er blevet forsigtige med at vælge underleverandører, der ikke har ordnede forhold for deres ansatte. Og bliver man valgt fra af den grund, går det hurtigt ud over indtjeningen, fortæller direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Organisationens jurister har netop afholdt overenskomstkurser, hvor medlemmer blev undervist i de aftalte løn- og ansættelsesvilkår. Og interessen var så stor, at der nu er planlagt et ekstra kursus i november. Håndværksmestrene ønsker at blive klædt godt på til at forstå aftalerne, så virksomhederne kan overholde spillereglerne, fordi det skaber tryghed omkring deres virksomhed.

– Vi har altid set det som en fælles interesse mellem arbejdsgivere og ansatte at sikre os imod snyd og urimelige arbejdsforhold. Fordelene ved faste rammer og ordnede forhold går begge veje. Derfor var vi sammen med 3F blandt de første, der indarbejdede særlige regler om social dumping i vores overenskomster – helt i overensstemmelse med vores medlemmer ønske. Nu kan vi se endnu et eksempel på, at de høster en fordel, fordi det signalerer, at man roligt kan vælge dem ind som underleverandør til et stort projekt, understreger Morten Frihagen.

Dansk Håndværk har overenskomster på en række områder, blandt andre med 3F, Blik & Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og HK. Allerede i forbindelse med overenskomsten i 2008 indførtes de første værn mod social dumping, og organisationerne har løbende tilføjet nye.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling