Ifølge Dansk Håndværk har Videncenter om Bygningers klimapåvirkninger været en stor hjælp for tusindvis af små og mellemstore håndværksvirksomheder.
Men fra årsskiftet er centeret ikke alene lukket – man har tilmed slettet samtlige oplysninger, som centeret havde stillet til rådighed for byggebranchen.
– Centeret leverede overskuelig og praktisk orienteret viden i forbindelse med de komplicerede ændringer af klimakravene – også dem, der bliver indført senere i år. På trods af vores anbefaling har man nu ikke alene valgt at lukke centeret – man har tilmed slettet alle de oplysninger, der var til rådighed på deres netside, fortæller direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.
Læs også: Nye beregninger: Manglende klimatilpasning vil give milliardregning
Forsøger man at finde de mange præcise oplysninger om krav, datoer, videovejledninger og webinarer, der var på centerets netside, bliver man i stedet stillet videre til Social- og Boligstyrelsens netside. Men her er det umuligt at finde de tilsvarende oplysninger.
I stedet mødes man ifølge Dansk Håndværk af et virvar af blandede oplysninger om generelle regler for byggebranchen.
– Det er ganske utilfredsstillende, at man på den måde har smidt væsentlige oplysninger, som tusindvis af håndværksvirksomheder har brug for, i skraldespanden. Et er, at politikerne ikke har villet finde de få millioner, der skulle til for at videreføre centeret, noget helt andet er, at man helt åbenlyst ikke har forstået, hvor stor betydning, de eksisterende oplysninger havde for branchen, understreger Morten Frihagen.
– Social- og Boligstyrelsen har påtaget sig en ganske stor opgave med at tilvejebringe og formidle viden om de kommende krav. Selv om styrelsen har lovet at enkelte dele af det meget omfattende materiale vil blive overført, kan branchen kan ikke vente, så vi opfordrer til, at man i det mindste gør de tidligere oplysninger tilgængelige indtil styrelsen selv kan formidle tilsvarende viden og konkret hjælp, lyder det fra Dansk Håndværk.
Læs også: Eksperter bidrager med viden om regnvandshåndtering
De nuværende krav blev skærpet sidste år. Men allerede fra den 1. juli strammes de igen, samtidigt med at de udvides til at gælde flere bygningstyper og størrelser.
– Det betyder, at en række virksomheder, der hidtil ikke har haft behov for at sætte sig ind i reglerne, nu har brug for hjælp. Men fordi kravene samtidigt skærpes, vil også de virksomheder, der kender de nuværende regler, få brug for opfølgning, ligesom det vil være tilfældet ved de yderligere stramninger i både 2027 og 2029, understreger Morten Frihagen.
Fakta om fire væsentligste ændringer fra den 1. juli 2025
- CO2-grænseværdien strammes og differentieres på baggrund af bygningstype. For eksempel for etage- og kontorbygninger bliver grænseværdien 7,5 CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år mod 12 i dag.
- Omfanget af nybyggeri, der er omfattet af klimakravene, udvides, herunder vil ferieboliger og uopvarmede bygninger over 50 kvadratmeter, såsom parkeringshuse og lagerbygninger, blive omfattet, samt tilbygninger (for enfamiliehuse og lignende, dog kun hvis de er på over 250 kvadratmeter).
- Byggeprocessen (A4 og A5) bliver også omfattet af en CO2-grænseværdi. Der bliver en selvstændig CO2-grænseværdi på 1,5 CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år.
- Der er også fastsat endnu strammere grænseværdier gældende fra 2027 og 2029.
Kilde: Dansk Håndværk.