De fleste virksomheder har ansatte, der er særligt beskyttede. Det skal man have fokus på, hvis det bliver nødvendigt at reducere antallet af medarbejdere.
Det skriver Dansk Håndværk i en pressemeddelelse.
Er det nødvendigt at afskedige en af dem, skal ledelsen kunne dokumentere, at opsigelsen hverken helt eller delvist skyldes bestemte forhold, lyder det fra Dansk Håndværk.
– De pludselige ændringer i ordresituationen indenfor håndværks- og byggebranchen betyder ofte skiftende behov for medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at ledelsen kender reglerne og de særlige beskyttelseshensyn, hvis man er nødt til at reducere antallet af ansatte, lyder advarslen fra Dansk Håndværk.
Det er svært at løfte bevisbyrden
Opstår der uenighed i en opsigelsessituation, kan det føre til en sag om usaglig opsigelse, og her har virksomheden en tung bevisbyrde at løfte, hvis den opsagte har en særlig beskyttelse.
Læs også: Snestorm: Medarbejderne betaler selv, hvis de ikke kan møde på arbejde
– I sager om usaglig opsigelse, gælder der som udgangspunkt en delt bevisbyrde. Det betyder, at såfremt medarbejderen føler sig krænket og kan påvise faktiske omstændigheder, som giver en formodning om at der er sket en forskelsbehandling, så tipper bevisbyrden over på arbejdsgiver. Ledelsen skal så bevise at opsigelsen alene er begrundet i saglige hensyn og ikke i et beskyttelseshensyn, som f.eks. alder, forklarer chefjurist i Dansk Håndværk Susanne Oldenburg.
I andre tilfælde er der tale om omvendt bevisbyrde – for eksempel ved opsigelse af medarbejdere som er gravide eller afholder orlov.
– Det betyder, at det er virksomheden, der skal bevise, at opsigelsen på ingen måder er begrundet i graviditet eller orlov, og den bevisbyrde er i praksis meget svær at løfte. Og drejer sagen sig om handicap er der helt særlige forhold, som vil indgå, f.eks. om arbejdsgiver har levet op til forpligtelsen om at tilpasse arbejdspladsen til den ansattes handicap, understreger Susanne Oldenburg.
En usaglig opsigelse kan blive rigtig dyr
Kan virksomheden ikke bevise, at opsigelsen skyldes sagligt begrundede forhold, kan det blive ganske dyrt. I praksis udmåles godtgørelsen som minimum til seks måneders løn, hvis der ikke foreligger formildende omstændigheder. Godtgørelsen fastsættes oftest til seks, ni eller 12 måneders løn.
Læs også: Chefjurist: Sådan holder du styr på de ansattes ferieaftaler
Det gør disse sager særligt dyre, og for små virksomheder kan en fodfejl i opsigelsesprocessen i yderste konsekvens betyde, at virksomheden går konkurs, advarer Susanne Oldenburg.
Dansk Håndværk opfordrer generelt sine medlemmer til at kontakte organisationen, hvis det er nødvendigt at afskedige en medarbejder, der er omfattet af den særlige beskyttelse. På den måde kan ledelsen få telefonisk vejledning, så det sikres, at loven overholdes og at virksomheden har den fornødne dokumentation, hvis der efterfølgende skulle opstå uenighed om årsagen.
Årsager til særlig beskyttelse
- Graviditet og orlov i forbindelse hermed, herunder fædreorlov
- Fertilitetsbehandling
- Medarbejdere med 25 års anciennitet eller mere
- Alder eller køn
- Handicap herunder fleksjobbere
- Seksuel orientering
- Race, hudfarve eller etnisk oprindelse
- Religion eller tro
- Arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter
Sager om brud på Ligebehandlingsloven eller Forskelsbehandlingsloven føres ved de civile domstole. For tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter afgøres sagerne i det fagretlige system.
Kilde: Dansk Håndværk.