Dansk LCA-platform sikrer fuld kontrol med klimaaftrykket på stort renoveringsprojekt

Kort tid efter salg af LCA-platform til NTI Group offentliggør dansk bygtech-selskab nu nyheden om et digitalt partnerskab med ejendomsudvikler.

I et nyt samarbejde med den danske LCA-virksomhed, Gaiup, får ejendomsudvikleren Melius nu digital hjælp til at styre klimaaftrykket på det store Gadehavegård-projekt i Høje-Taastrup.

Det oplyser de to virksomheder i en pressemeddelelse.

– Det er vigtigt for os at forstå klimapåvirkningen af de valg, vi træffer. Også for renoveringsprojekter som Gadehavegård, som ikke er omfattet af lovkrav endnu, udtaler administrerende direktør i Melius, Mahad Farah.

– Samarbejdet med Gaiup giver os adgang til et nyskabende, digitalt værktøj, der i realtid skaber fuld gennemsigtighed i klimaaftrykket på alle de materialer, vi og vores samarbejdspartnere arbejder med.

– Dermed kan vi vælge de bedste løsninger rent CO2-mæssigt på renoveringsdelen af Gadehavegård-projektet mens vi på nybyggeri sikre, at vi både overholder vores egne, og bygningsreglementets krav til CO2-udledning. Eksempelvis i forhold til, hvad der klimamæssigt er det rigtige facadevalg, når vi i de kommende år renoverer og bygger nye boliger på området, forklarer han.

Administrerende direktør i Gaiup, Nabil Chaykh. Foto: PR.
Administrerende direktør i Gaiup, Nabil Chaykh. Foto: PR.

Ifølge medstifter og administrerende direktør i Gaiup, Nabil Chaykh, drager byggebranchen ikke i samme grad som andre brancher nytte af den hastige digitalisering. Det gælder særligt i forhold til de hastigt stigende klima- og dokumentationskrav, som byggeriets parter skal kunne håndtere.

– Det som markedet og aktører som Melius, Dorthe Mandrup Arkitekter, Eurodan og PLH ser store fordele i ved vores platform er, at den baserer sig på titusinder af EPD’er, der effektivt trækker data direkte fra 3D-modellerne, så man effektivt kan dokumentere, hvordan forskellige materiale- og designvalg påvirker aftrykket fra dit byggeri. Det skaber gennemsigtighed helt tidligt i processen i forhold til, hvor meget dine forskellige valg, for eksempel af isoleringsmateriale, gips, facadeelementer eller andet, reelt ender med at koste på klimakontoen, siger han.

Klimaaftrykket afhænger af producenten

Mahad Farah fremhæver, at der stor forskel på emissionsaftryk fra forskellige produkter og producenter.

Og når man som Melius på Gadehavegård-projektet vil bygge med et klimaaftryk på bare 4 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter årligt for renoveringsdelen og 6,5 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter årligt for nybyg, er der brug for redskaber, der fra første færd i projektet kan være med til at validere ideer, designs og tegninger i reelle klimadata.

– For os står Gaiups Real-Time LCA-platform frem som et væsentligt bidrag til digitaliseringen af branchen, fordi den skaber et uafhængigt overblikket for os som bygherre  – uden om rådgivernes egne in-house-løsninger. Med værktøjet bliver klimaaftrykket ikke noget, man udregner på bagkant af, at man har bygget. Vi kan nu proaktivt arbejde med emissionerne i forhold til vores designs og valg, allerede før vi bygger. Her gør platformen det nemt og hurtig at træffe kvalificerede beslutninger for alle parter fra arkitekt og andre rådgivere til os som bygherre, forklarer han.

Om Gaiup Real-Time LCA

Gaiups LCA-platform er baseret på Microsoft Cloud-teknologi, hvor alle parter i byggeriet i realtid kan parre deres 3D-modeller med opdaterede data for materialernes klimaaftryk helt ned på producentniveau. Løsninger indeholder også en AI-motor, der proaktivt anbefaler alternative materialer, som kan reducere CO2-udledningen i projektet. Det betyder, at bygherre ikke længere behøver at arbejde med generiske data, men med specifikke tal fra producenter.

En analyse fra Gaiup viser, at hvis du arbejder med generiske data, så ligger klimabelastningen på materialeniveau som hovedregel omkring 30-40 procent højere sammenlignet med specifikke og mest bæredygtige materialer på producentniveau.

Kilde: Gaiup.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling