Samtlige 98 kommuner i Danmark er med i Miljøministeriets konkurrence ”Danmarks vildeste kommune”. Konkurrencen handler om at gøre noget godt for biodiversiteten og give plads til den vilde natur.
I lidt over et år har kommunerne haft fokus på at gøre tingene lidt anderledes til fordel for biodiversiteten. Rundt om i kommunerne har man derfor kunne støde på højt og uklippet græs, kvasbunker og nedfaldne grene, der har fået lov at blive liggende for at skabe mere biodiversitet, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.
Nu præsenterer kommunerne deres finaleprojekt – deres bud på det mest fantastiske biodiversitetsprojekt, der foregår i deres kommune.
– Siden jeg i februar 2021 inviterede landets kommuner til at dyste om at blive Danmarks vildeste kommune, er ikke mindre end alle landets kommuner gået ind i kampen om at gøre noget vildt for biodiversiteten. Det viser den store opbakning, der er overalt i Danmark til en vildere natur, udtaler miljøminister Lea Wermelin (S).
– Nu hvor jeg står med kommunernes Finale Grønbøger, kan jeg allerede nu fortælle, at det ikke bliver nemt at udvælge en vinder blandt de mange kreative ideer. Alle kommunernes Grønbøger er spækket med vilde tiltag, der er gode for biodiversiteten og ikke mindst super inspirerende for andre at kaste sig ud i.
Danmarks vildeste kommune
Processen med at finde Danmarks vildeste kommune går nu i gang. Det er dommerpanelet bestående af miljøminister Lea Wermelin og Biolog Morten D.D. Hansen, der udpeger en vinder i samarbejde med den eksterne jury.
– Jeg glæder mig helt vildt til at læse om kommunernes indsatser. Når de præsenterer det projekt, de er mest stolte af, er der helt sikkert noget at lære og blive inspireret af, også selv om man allerede føler, at man har set det meste. Der er nemlig mange dygtige medarbejdere derude, som tænker kreative tanker hver dag, fortæller biolog og meddommer Morten D.D. Hansen.
Dommerpanelet og juryen vil starte med at udvælge de 10 vildeste kommuner med de 10 bedste biodiversitetsprojekter. Her får danskerne lov til at give deres besyv med, når borgerne får lov at stemme blandt de 10 vilde kommuner.
Dommerpanelet og juryen vil tage danskernes stemmer med, når de til september kårer Danmarks vildeste kommune.
Fakta om konkurrencen
- Alle kommunerne har indsendt en Finale Grønbog, hvor de beskriver, hvad de har gjort af vilde tiltag i deres kommune. Læs mere om processen her.
- Den 5. februar 2021 inviterede miljøminister Lea Wermelin alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks vildeste kommune.
- Samtlige landets 98 kommuner har tilmeldt sig kommunekonkurrencen.
- Den Danske Naturfond giver vinderen af konkurrencen en million kroner til et vildt naturprojekt. Læs mere om præmien her.
- Kommunekonkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et vildere Danmark’, der har til formål at gøre den danske natur vildere til gavn for biodiversiteten. Det skal ske ved at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. Læs mere om kampagnen her.
- Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og en million dyre- og plantearter er i fare for at uddø.