Den gamle margarinefabrik Solkilde Allé i Vejle. Foto: Google Maps.
Den gamle margarinefabrik Solkilde Allé i Vejle. Foto: Google Maps.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Ifølge VAFO.dk har Ballegaard Gruppen i årevis presset på for at få lov til at erstatte Vejle Margarinefabrik ved Solkilde Allé med nye butikker.

Ejendomsselskabet købte i 2014 den gamle og delvist nedbrændte margarinefabrik af Puratos Denmark for 12 millioner kroner, og siden en brand i april 2023 har fabriksbygningen været tom.

Ikke desto mindre har politikerne i økonomiudvalget i Vejle Kommune afvist butiksplanerne.

Ballegaard Gruppen står derfor med cirka 6.000 kvadratmeter industrihaller og en 34.000 kvadratmeter stor erhvervsgrund med mulighed for at opføre ekstra 5.300 kvadratmeter erhvervsbyggeri lige over for Bilka. Men uden mulighed for at etablere de ønskede butikker i aflastningsområdet.

– Men vi går nu i gang med at investere en masse millioner i at genopbygge fabrikken, og så vil der mange år frem være industri for enden af den vej, der er fyldt med detailhandel, siger direktør Ole Ballegaard til avisen.

– Jeg synes, det er superærgerligt. Men det kan jo dårligt blive andet end industri og produktion, som fabrikken oprindelig er opført til, og som vi har tilladelse til i lokalplanen i dag, siger direktøren til avisen.

Læs også: Bygger logistikcenter på 90.000 kvadratmeter i Vejle

Vejle Kommune har fået udarbejdet en detailhandelsanalyse, som lå klar i april 2024. I forlængelse af rapporten har Vejle Kommune fået udarbejdet to notater vedrørende konkrete problemstillinger vedrørende detailhandelsstrukturen i Vejle Kommune.

Det ene notat vedrører detailhandelsforsyningen af Bredballe, mens det andet vedrører aflastningsområdet ved Solkilde Allé.

Cowi har for Vejle Kommune lavet to scenarier for en udbygning af aflastningsområdet ved Solkilde Allé og set på konsekvenserne for detailhandlen i kommunen.

I det ene alternativ udvides arealet til butiksformål med 6.100 kvadratmeter til i alt 12.400 kvadratmeter. De nye arealer fordeles på fire butikker med én stor butik på 4.000 kvadratmeter og tre butikker på 700 kvadratmeter. Her vil 58 procent af omsætningen i de nye butikker ifølge analysen at blive hentet fra udvalgsvarehandlen i Vejle Kommune.

Læs også: Trio fra minkbranchen bag plan om 170 nye boliger i udviklingsområde i Vejle

I det andet alternativ udvides aflastningsområdet med 12.000 kvadratmeter, så der i alt er 18.300 kvadratmeter. Her forudsættes etablering af to store udvalgsvarebutikker på henholdsvis 4.000 kvadratmeter og en butik på 8.000 kvadratmeter. Her vil 56 procent af omsætningen i de nye butikker ifølge analysen at blive hentet fra udvalgsvarehandlen i Vejle Kommune.

Begge alternativer ville altså medføre tilbagegang i den eksisterende detailhandel i Vejle Kommune, herunder Vejle Midtby. Dermed ville de være i strid med Vejle Kommunes strategi for detailhandlen i Vejle By. Siden 1980’erne har strategien været, at udvalgsvarebutikker og større dagligvarebutikker primært skal placeres i Vejle Midtby.

Lyse udsigter for nye dagligvarebutikker i Bredballe og Tirsbæk Bakker

Mens der lukkes og slukkes for planerne om butikker i den gamle margarinefabrik på Solkilde Allé, er der lysere udsigter for nye dagligvarebutikker i Bredballe og Tirsbæk Bakker.

Vejle Kommune får løbende henvendelser fra dagligvarekæder og arealudviklere om nye dagligvarebutikker i området i den nordøstlige del af Vejle.

I dag dækker dagligvareudbuddet i Bredballe ifølge analysen fra Cowi kun 40-50 procent af dagligvarehandlen. Indbyggertallet i hele Bredballe forventes samtidig at stige fra 11.300 mennesker i dag til 13.300 i 2034.

Det giver behov for yderligere 2.400 kvadratmeter areal til dagligvarebutikker. Det svarer til ét supermarked eller to discountbutikker.

Læs også: Vejle Kommune vil sælge grund i Gauerslund til alment boligprojekt

Bredballecentret er allerede i dag underforsynet, hvis 60 procent af dagligvarehandlen skal dækkes af det lokale udbud, og der er allerede i dag et befolkningsunderlag til at etablere én discountbutik eller et supermarked mere, lyder vurdering ifølge Vejle Kommune.

I Tirsbæk Bakker er der potentiale til at etablere en discountbutik fra 2029 under forudsætning af en nødvendig omsætning for en discountbutik på 50 millioner kroner.

Befolkningsudviklingen i Tirsbæk Bakker vil derfor blive fulgt med henblik på at udlægge et areal eventuelt ved næste kommuneplanrevision.

I Tirsbæk Bakker alene forventes indbyggertallet at stige fra 1.600 til 3.500 i 2034.