Den samlede transaktionsvolumen i årets første fem måneder i Danmark blev ifølge en pressemeddelelse fra Colliers cirka 12,1 milliarder kroner. Det er ikke umiddelbart noget, der får landets erhvervsmæglere til at løbe rundt med armene over hovedet.
I samme periode sidste år endte transaktionsvolumen på 35,3 milliarder kroner. Det viser en opgørelse, som erhvervsmæglerkæden har analyseret.
Opgøres transaktionsvolumenen på månedsbasis sammenlignet med sidste år, bliver det tydeligt, at særligt marts, april og maj ikke har kunnet levet op til sidste års hektiske aktivitet, skriver Colliers.
Alligevel holder ét enkelt segment kadencen og undgår større fald i transaktionsvolumenen, påpeger erhvervsmæglerkæden.
Det gælder segmentet “Industri og logistik”, der fra januar til og med maj i år stod for knap 30 procent af den samlede volumen af handler med erhvervs- og investeringsejendomme i Danmark, kun overhalet af segmentet “Bolig”, der traditionelt er det mest populære segment uanset samfundskonjunkturerne.
– Industri- og logistiksegmentet har oplevet en strukturel efterspørgsel, som har vist sig at være meget robust, også når der er store udsving i samfundsøkonomien. Øget nethandel under coronapandemien samt globale forsyningsproblemer har fået mange virksomheder til at tage lagerfunktionen og produktionen hjem til Danmark, så det i kombination med et lille udbud af moderne ejendomme i dette segment fortsat har været attraktivt for investorerne, udtaler Carsten Gørtz Petersen, der er administrerende direktør hos Colliers Danmark.
I forhold til de øvrige ejendomssegmenter er andelen af industri- og logistikejendomme dermed steget fra 13 procent i 2021 til 18 procent i 2022, nu efterfulgt af et markant hop til næsten 30 procent i 2023 – indtil videre.
I årets fem første måneder tager boligejendomme førstepladsen med godt 38 procent, mens butikssegmentet og kontorejendomme udgør henholdsvis cirka 17 procent og 11 procent af den samlede transaktionsvolumen. Hoteller og de øvrige segmenter tager cirka 2 procent hver.
Usikkerhed blandt investorerne
Udover store forskelle og udsving imellem segmenterne har der også været store ændringer i de geografiske områder, hvor Storkøbenhavn kun udgjorde 30 procent af den samlede transaktionsvolumen i januar til og med maj i år. Dermed er handelsappetitten bremset forholdsvist meget op i hovedstadsområdet, der i hele 2022 stod for 57 procent af den samlede transaktionsvolumen.
– Vi har generelt mærket en udpræget forsigtighed blandt investorerne både på sælger- og købersiden over de seneste 12 måneder. Sælgerne virker nervøse for, at der ikke er nok købere, eller at priserne er for lave. Men faktisk er interessen blandt køberne stor, når først ejendomme kommer i markedet, og der er fortsat et meget stort placeringsbehov særligt blandt ejendomsfonde. Men fordi udviklingen er gået så stærkt de seneste 12 måneder, afventer nogle købere for at se, om prisen er bedre om 6 eller 12 måneder. Det kan da også tænkes, at vi stadig har en mindre korrektion foran os, men nu tyder mere og mere på, at inflationskurven er ved at knække og rentestigningerne har toppet, hvilket lægger en bund under priserne, tilføjer han.
De internationale investorer udgjorde 36 procent af alle handler i årets første fem måneder, hvilket sammenlignet med hele 2022 er et fald på cirka 18 procentpoint.