Der er penge i private skove

Overskuddet i de private skove er det højeste i over ti år, viser nye tal. Det skyldes stigende træpriser og voksende efterspørgsel på træ.

Penge vokser ikke på træerne. Og dog.

Ifølge nye tal fra Dansk Skovforening har de private skovejere i Danmark i ikke haft større overskud i mere end ti år.

Det oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

I gennemsnit havde skovejerne et overskud på godt 2.400 kroner per hektar i 2023, hvilket var en stigning på 20 procent i forhold til året før, som ellers også satte rekord.

Der er blevet fældet lidt færre træer end året før, men den spirende skovøkonomi skyldes stigende træpriser, som har været på vej op siden 2018. Siden da er den gennemsnitlig pris per kubikmeter træ steget mere end 40 procent.

– Men faktisk ser vi forbedrede økonomiske parametre over hele linjen, siger politisk konsulent i Dansk Skovforening Frederik-Falk Sørensen, der står bag statistikken.

Ud over træproduktion henter skovejere nemlig også indtægter fra jagt, boligudlejning, juletræer og pyntegrønt.

Træ kan blandt anvendes i byggeri og møbler, hvor det kan erstatte materialer som stål, beton og plast. Samtidig er der gang i forskning og udvikling af nye produkter, hvor træ kan bruges som råvare i et bioøkonomisk samfund i form af for eksempel tøj, bioplast og asfalt.

Derfor er der både behov for at plante mere skov og optimere udnyttelsen af træressourcerne, mener Dansk Skovforening, som har leveret input til den grønne trepart, der skal øge det danske skovareal fra 15 til 20 procent af Danmarks samlede areal.

– Det er generelt sådan, at hvis noget er en god forretning, kommer der som regel mere af det. Derfor skal det også være attraktivt at være skovejer, hvis vi skal have flere lodsejere til at gå i den retning, udtaler direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling