Ifølge en pressemeddelelse fra Bygherreforeningen blev 40 procent af alle byggeprojekter i 2023 udskudt eller aflyst på grund af høje renter og generel usikkerhed.
I løbet af 2024 ser situationen dog ud til at have stabiliseret sig. En prognose fra Byggefakta viser, at 72 procent af den samlede planlagte projektsum forventes realiseret i 2024.
Desuden viser tallene, at der er planlagt byggeprojekter til over 40 millioner kroner for intet mindre end 155 milliarder kroner i 2025. Det er 18 milliarder kroner mere end på samme tidspunkt sidste år.
– Vi ser ind i et rekordår i 2025. Den helt store vækst kan tilskrives investeringer inden for energi og infrastruktur. Den grønne omstilling af vores energisektor er i fuld gang og har medført tocifrede vækstrater over de seneste mange år. Det er blandt andet solcelleparker, andre energianlæg og udbygning af fjernvarmenettet, udtaler senioranalytiker Rasmus Schulian fra Byggefakta, som står bag Bygherrebarometeret sammen med Bygherreforeningen.
– Samtidigt udvides motorvejene og jernbanen opgraderes. SamletBygherrebarometer-2025 udgør energi og infrastruktur cirka en tredjedel af pipelinen for 2025. Der er dog udfordringer på energiområdet, som kan medføre flere udskudte projekter til næste år.
Desuden fortæller senioranalytikeren, at boligbyggeriet er i fremgang.
Boligbyggeriet vokser med 8 procent i forhold til sidste år og ser ud til at nå en projektsum på 62 milliarder kroner. Det sker efter et kraftigt dyk de seneste år, hvor stigende materialepriser og højere rente har spændt ben for både almene og private boligudviklere.
Vækst i Østdanmark
Rasmus Schulian fortæller, at væksten særligt er i Københavnsområdet og i byer på Sjælland i pendlerafstand til København som Solrød, Ringsted og Holbæk.
I Aarhus og det øvrige Midtjylland er der længere mellem de store boligbyggerier i både 2024 og 2025.
Desuden nævner Rasmus Schulian Novo Nordisk som en særlig interessant spiller. Medicinalgiganten har over de sidste år været en af landets absolut største bygherrer med masser af gigantiske projekter. Og de afledte effekter af store investeringer i både kontorfaciliteter og produktionsanlæg i Kalundborg kan nok forklare interessen for at udvikle nye boliger i Holbæk.
Jesper Malm, chef for politik og kommunikation i Bygherreforeningen, genkender den travle stemning blandt mange bygherrer inden for energi og infrastruktur.
– Der er også en spirende optimisme blandt en del af de private developere samt de almene bygherrer. Investeringslysten er generelt opadgående. Man tror lidt mere på det. Det kan vi også aflæse i målingen. 39 procent blandt landets bygherrer forventer stigende aktivitetsvolumen, hvilket er flere end på samme tidspunkt sidste år. Og beskæftigelsen er stadig rekordhøj, udtaler Jesper Malm.
Han ser dog også en ny trend som handler om transformation og renoveringer. Dette område ser ud til at stige væsentligt.
– Der skyller lige nu en transformationsdagsorden hen over landet, fordi det sparer markant på CO2-udledningen, hvis man kan ombygge frem for at rive ned og bygge op. 61 procent af landets bygherrer siger således, at de forventer at transformere og renovere mere. Tallet var blot 45 procent for et år siden.
De sidste års mange oversvømmelser i Danmark og i resten af Europa er også begyndt at sætte sine spor i byggeriet.
– Som noget nyt figurerer klimasikring som en top tre prioritering i forhold til at skabe øget bæredygtighed for landets bygherrer. Desuden viser Byggefaktas tal, at årets største byggeprojekt i 2025 bliver etableringen af Hofors klimasikringsprojekt Svanemøllen Skybrudstunnel, som er en motorvej for regnvand på tværs af København, Gentofte, Gladsaxe og Frederiksberg Kommune, slutter Jesper Malm.