Aftalekredsen bag planloven er den 13. november 2024 blevet enige om at uddele ni særlige forsøgstilladelser til projekter inden for kyst- og naturturisme på tværs af hele Danmark.
– Projekterne ligger i tilknytning til eksisterende turistaktiviteter eller udnytter overflødiggjorte bygninger i smukke omgivelser og ved kysten, men uden forsøgstilladelserne ville projekterne ikke kunne realiseres, udtaler Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter.
Aftalekredsen har mulighed for at uddele op til 16 forsøgstilladelser til projekter indenfor kyst- og naturturisme. I første omgang bliver der givet ni forsøgstilladelser og en reservation af en tilladelse.
De indmeldte arealer bliver vurderet ud fra planlovens fire kriterier, som skal sikre, at projekterne kan skabe vækst og udvikling og tiltrække turister. Derudover skal der blandt andet tages højde for, at projekterne indpasses arkitektonisk til den omkringliggende natur og landskabet, så tiltag i projekterne også er med til at bidrage positivt til den omkringliggende natur og eventuelle naturoplevelser.
Ud fra kriterierne i planloven er det vurderet, at ni af projekterne lever op til kriterierne, og de får derfor en forsøgstilladelse.
Derudover udestår der endelig afklaring for et projekt, der har fået reserveret en tilladelse.
Yderligere seks projekter lever ikke op til kriterierne og får derfor ikke en forsøgstilladelse efter planlovens kriterier. Nogle af disse projekter kan dog muligvis gennemføres helt eller delvist inden for de almindelige regler. Plan- og Landdistriktsstyrelsen vil nu gå i dialog med de berørte kommuner for at vejlede om, hvordan kommunen kan arbejde videre med projekterne.
Aftalekredsen bag plankredsen har indgået aftale om, at der kan gives i alt 16 nye forsøgstilladelser til projekter, der lever op til kriterierne i planloven. Der vil senere blive taget stilling til, hvornår de resterende forsøgstilladelser udbydes i en ny ansøgningsrunde.
Disse ni projekter får forsøgstilladelse
Haderslev: Aarø Naturø og kobling til Arøsund
Projektet omhandler Aarø og Åresund. Der ønskes en udvidelse af Aarø Havn (ny jollehavn og nyt slæbested, en bade- og kajakbro, en krabbebro, boardwalk mellem havn og by), samt en række klimatilpassede bygninger på havnen.
På Aarø ansøges desuden om en række mindre tiltag for at fremme Aarø som naturø, primært fugletårn, skiltning og stier. Ansøgningen omfatter tillige etablering af et feriecenter og parkeringsplads og feriecenter i Årøsund. Endelig ønskes der etableret et pejlemærke på Årøsund Havn.
Projektet er omfattet af strandbeskyttelse.
Holstebro: Thorsminde: I takt med naturen
Holstebro Kommunes ansøgning vedrører dels et hotel dels en surfskole i Thorsminde. Ønsket er blandt andet at få turister til at opholde sig længere tid i Thorsminde. Dette gøres ved at tilbyde overnatningsmuligheder af høj kvalitet på hotellet og ved at skabe bedre rammer – i form af en surfskole – for det surfmiljø, der er opstået af sig selv over en årrække i Thorsminde.
Hotellet ”Klitgården” – i to etager og med et grundplan på cirka 1.200 kvadratmeter – ønskes opført i tilknytning til Strandingsmuseum St. George tæt ved Vesterhavet. Ansøgningen omfatter endvidere en surfskole på Thorsminde Camping, som ligger ud til Nissum Fjord.
Projektet er omfattet af klitfredede og strandbeskyttede arealer.
Kalundborg: Klintegården – Hotel og Turisme Landmark på Røsnæs
Kalundborg Kommune har ansøgt om et hotel med et bebygget areal på cirka 8.000 kvadratmeter på Røsnæs. Projektet består af nogle fællesfaciliteter og flere rækker bebyggelser i maksimalt to plan bestående af hotelværelser. Ansøgningen omfatter desuden et mindre formidlingscenter i en eksisterende bygning.
I formidlingscentret vil rekreative oplevelser, lokal kunst og kulturhistorie, og aktuelle turismetilbud i området kunne præsenteres. Området er fredet, og fredningen indeholder en række betingelser for hotellets udformning.
Det fredede område skal fortsat være offentligt tilgængeligt. Projektet er omfattet af strandbeskyttelse.
Norddjurs: Fjellerup Udvikling
Norddjurs Kommunes ansøgning ”Fjellerup Udvikling” er et udviklingsprojekt, der omfatter en strækning på 2,5 kilometer langs kysten ved Fjellerup Strand, hvor fire nedslagspunkter tilsammen skal skabe turismeudvikling og styrke helårsbeboelse i området.
De fire nedslag består af 1) bundgarnspæle til leg og læring i vandet, 2) unik badebro med mulighed for formidling og ophold, 3) makrelfabrikken – som et sted for aktiviteter, overnatning og bespisning og 4) flydebro og opholdsplads til besøgende.
Projektet indeholder anlæg på søterritoriet, og projektet er endvidere omfattet af strandbeskyttelse.
Odsherred: Ferieboliger ved det gamle røgeri på Sj. Odde
Projektet vedrører opførelse af et feriecenter bestående af 36 feriehuse i umiddelbar tilknytning til Havnebyen på Sjællands Odde. Feriehusene vil opføres i sammenbyggede klynger på 2-4 huse.
I tilknytning til feriehusene ønsker man at gøre brug af et nedlagt røgeri tegnet af Arne Jacobsen, og andre tiloversblevne bygninger, til nye fællesfaciliteter.
Derudover indgår det i ansøgningen, at offentlighedens adgang til kysten skal forbedres. Projektet er omfattet af strandbeskyttelse.
Odsherred: Badehotel Skamlebæk Radiostation
Projektet omfatter omdannelse af den nedlagte Skamlebæk Radiostation nord for Ordrupnæs til et badehotel med cirka 40 værelser, restaurant og tilhørende faciliteter. Badehotellet ønskes enten etableret ved omdannelse af de eksisterende bygninger alternativt ved nyopførelse med samme placering som radiostationen ligger i dag.
Derudover ønskes det omkringliggende landskab afgræsset for at forbedre naturkvaliteten i området.
Arealet er omfattet af et fredningsforslag. Projektet er omfattet af strandbeskyttelse.
Samsø: Samsø Strandhotel – velkommen til vandkanten
Samsø Kommune har ansøgt om opførelse af et strandhotel med knapt 30 værelser med tilhørende faciliteter (restauration, spa og fitness) i den sydlige del af Sælvigbugten.
Det er målet, at hotellet vil udgøre en helårsturismedestination på Samsø. Der ligger nogle erhvervsbygninger på det ansøgte areal, og hovedparten af bygningerne forventes nedrevet.
Projektet er omfattet af strandbeskyttelse.
Svendborg: Valdemars Slot – Et slot for kultur og kunst
Svendborg Kommune har ansøgt om at genskabe Valdemars Slot som et kulturelt samlingssted ved at omdanne eksisterende bygninger til udstillingslokaler, samt at skabe nye udendørs aktivitetsområder.
Slottet skal danne ramme om internationale kunstudstillinger og udendørs arrangementer. Projektet omfatter blandt andet etablering af en restaurant, tepavillon, en grøntsagshave og en skulpturpark.
Projektet indebærer endvidere reservation af et areal til et større parkeringsplads.
Ærø: Sommerlyst – Badehotel og danserestaurant ved Marstal
Projektet omfatter genskabelse af badehotel og danserestaurant Sommerlyst ved Marstal. Badehotellet vil omfatte renovering og opbygning af eksisterende bygninger.
Der ønskes indrettet en række luksusværelser med en samlet kapacitet på 30-35 sengepladser. På hotellet vil der endvidere være gourmetrestaurant og andre tilhørende faciliteter. Desuden ønskes etableret en mindre badebro.
Projektet er omfattet af strandbeskyttelse.
Kilde: By-, Land og Kirkeministeriet.