Ifølge EjendomDanmark ser et nyt arbejdspapir fra EU-kommissionen ser Danmark som værende i en ”kritisk situation” i forhold til danskernes boligudgifter.
Ejendomsbranchens organisation mener, at det er et udtryk for, at der er brug for flere investeringer i boliger, de steder i landet, hvor vi ved, at de kommer til at mangle, lyder det i en pressemeddelelse.
EjendomDanmark påpeger, at tidligere analyser har vist, at der i Danmark i 2040 potentielt kan mangle flere end 300.000 boliger.
– Det rejser et stort spørgsmål: Hvordan sikrer vi, at der er boliger nok til os alle i fremtiden? Derudover er det ret væsentligt, at de boliger, der kommer til, reelt passer til fremtidens virkelighed, hvor der vil være brug for flere typer af boliger – tilpasset befolkningens levevis, siger Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark.
Han peger samtidig på, at rammerne skal sikres, hvis vi skal skaffe investeringerne i nye boliger.
LÆS OGSÅ: UDSIGT TIL MARKANT BOLIGMANGEL I DANMARKS FIRE STØRSTE BYER
– Fremtidens behov vil kræve massive investeringer i at skaffe nok boliger. Samtidig står vi overfor en kæmpe udfordring – hvilket også er nævnt i EU-papiret – når vi skal sikre investeringer til klimarenoveringerne af vores ejendomme, så vi af klimahensyn, får skruet ned for energiforbruget. Begge opgaver bliver spændende at drøfte i forbindelse med regeringens kommende boligpolitiske udspil.
Forskelle mellem by og land
Selvom Danmark er et lille land, så er der dog også store forskelle. Gennemsnitlig blev ejerlejligheder i Danmark i fjerde kvartal 2022 solgt for 31.100 kroner per kvadratmeter, mens de i København blev solgt for 45.550 kroner per kvadratmeter ifølge tal fra Finans Danmark.
Arbejdspapiret fra EU viser da også, at det er i de store byer – og særligt i København – at danskerne bruger en stor del af deres indtægt på boligerne.
Det er ofte her boligdebatten tager sit udgangspunkt, men investeringsudfordringerne gælder hele landet.
– Vi taler meget om det københavnske boligmarked, selvom der også her kan være milevid forskel på den enkeltes boligsituation. Men både i storbyen og i provinsen må målet være at sikre nok boliger, der passer de behov, som borgerne har. Derved kan vi få byer med plads til alle og søge løsninger, hvor de forskellige boligformer supplerer hinanden og skaber rum for borgernes forskellige livssituationer, siger Jan Ellebye.