Ejendomsbranchen: Ejendomme falder i værdi i 2023

Syv ud af ti europæiske erhvervsledere i ejendomsbranchen forventer recession i Europa inden udgangen af 2022. Ejendomme vil falde i værdi, lyder spådommen.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC. Foto: PR.
Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC. Foto: PR.

Den nye rapport, Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023, viser, at der er en øget bekymring i branchen for en række indikatorer. Hele 91 procent af beslutningstagerne inden for ejendomsbranchen svarer i år, at de er bekymrede for inflationen mod 56 procent sidste år. Derudover er 89 procent bekymrede for renteudsving mod 55 procent sidste år, og og manglende europæisk økonomisk vækst vækker bekymring hos 88 procent af erhvervslederne i år mod 50 procent sidste år. Det skriver PwC i en pressemeddelelse.

– Undersøgelsen i år står i skærende kontrast til sidste års rapport, hvor der var en vis optimisme ovenpå COVID-19-pandemien, hvor branchen havde vist sig modstandsdygtig. Fremtiden virker nu langt mere usikker for ejendomsbranchen, der naturligt er påvirket af blandt andet den høje inflation, renteudsving, stigende energipriser og geopolitisk uro i verden, udtaler Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC, i meddelelsen.

Hele 71 procent af ejendomslederne forventer ifølge rapporten, at Europa bevæger sig ind i en recession inden udgangen af 2022. Det vil få en negativ påvirkning på udviklingsprojekter, adgang til kapital, investeringsvolumen, huslejeniveauer og ejendomsværdier, lyder det i meddelelsen fra PwC.

– Inflationen påvirker alle sektorer og nu også såkaldte “safe-haven”-sektorer, som for eksempel bolig og logistik. I lyset af stadig dyrere gæld vurderer ejendomslederne, at selv den relative indkomstsikkerhed, som driften af ejendomme tilbyder, vil kræve større indsats og opfindsomhed. Mange afventer derfor større klarhed om priser og afkast, udtaler Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Undersøgelsen viser desuden, at erhvervslederne inden for ejendomsbranchen vurderer, at værdierne vil falde i 2023. Det kommende år kan derfor byde på købsmuligheder for visse investorer.

– Undersøgelsen peger på, at vi næppe når samme niveau som under finanskrisen, men rentestigninger koblet med fald i ejendomsværdier kan ikke desto mindre skabe et pres for at sælge hurtigere end planlagt, forklarer Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Undersøgelsen peger også på, at projekter, der er planlagt til 2023, kan blive skubbet til 2024 eller blive skrinlagt helt. Manglen på nye udviklingsprojekter ses af nogle som positivt for eksisterende aktiver og deres ejere.

– Markedet har ændret sig hastigt i løbet af de sidste par måneder, hvor fremtidsudsigterne er blevet mindre optimistiske. Når det er sagt, er der stadig en masse kapital til rådighed til investeringer, og for det meste har investorerne ikke travlt, mens de venter på, at de rette muligheder opstår. Den rette sammensætning af ens portefølje er nøglen, ud over et stærkt ESG-fokus, operationelle kompetencer og kundefokus, for at klare sig godt igennem inflationskrisen, udtaler Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Fortsat stigende fokus på bæredygtighed

På trods af den makroøkonomiske usikkerhed forbliver miljø- og bæredygtighedsstrategier nøgleprioriteter for de fleste i ejendomsbranchen i 2023. For mange af dem udgør klimarisiko den største udfordring for fast ejendom.

– Miljøet vil være en væsentlig udfordring for mere end halvdelen af ejendomsledere i det kommende år. Faktisk ser 64 procent bæredygtighedskrav og reguleringer som en central bekymring de kommende tre til fem år. Det er derfor afgørende, at man i branchen ser arbejdet som ESG som en måde, man kan udvikle sig og blive mere konkurrencedygtig, frem for bureaukrati, understreger Søren Thorvaldsen Svane Keller.

København går frem på listen over de mest attraktive investeringsbyer

Paris. Foto: © Dansk Byudvikling.dk.
Paris. Foto: © Dansk Byudvikling.dk.

Undersøgelsen viser desuden, at selvom de samme byer forbliver i top tre, falder de samlede investerings- og udviklingsudsigter for alle 30 byer i undersøgelsen.

London ligger på en førsteplads for andet år i træk, efterfulgt af Paris og derefter Berlin, der bytter plads fra sidste år. Byer, der er steget mest på ranglisten i år, er Madrid, Lissabon og København.

– Udsigterne for inflation varierer landene imellem, alt efter hvor afhængige de er af fossile brændstoffer, renteudsving og afstand til krigen i Ukraine. Disse faktorer påvirker byernes forventede fremtidige økonomi og deres forventede ejendomsafkast, hvilket er to centrale overvejelser, der påvirker ejendomsinvestorer, når de beslutter sig for, hvor de skal investere eller udvikle. Desuden har mulighederne for transport til, fra og i byerne også haft en stor betydning for investorerne. Det ses særligt i forhold til de byer, der er rykket op på ranglisten i år, herunder København, slutter Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Den danske hovedstad bevæger sig fra en 18. plads til en 14. plads og ligger et godt stykke over hovedstæderne i de skandinaviske nabolande. Stockholm indtager uændret en placering som nummer 19, mens Oslo rykker to pladser ned og lander som nummer 30.

Rapporten fremhæver dog også, at samarbejdsaftalen mellem regeringen og Københavns Kommune om øge andelen af almene boliger til 40 procent i nye boligområder kan skræmme investorer væk. Omvendt fremhæves det, at den danske krone er bundet op på euroen, samt at Danmark er mindre afhængig af gas end eksempelvis Norge og Sverige. Det er medvirker til at gøre København mere modstandsdygtig end hovedstæderne i Norge og Sverige, lyder det i rapporten.

Om undersøgelsen

I alt 1.038 erhvervsledere inden for ejendomsbranchen har deltaget i PwC’s og ULI’s undersøgelse, Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023. Erhvervslederne har deltaget i en survey, er blevet interviewet eller har deltaget i en række rundbordsmøder i hele Europa, og disse data danner baggrund for rapporten.

Kilde: PwC.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling