Den eldrevne gummiged fra Volvo bliver demonstreret. Foto: Esbjerg Kommune.
Den eldrevne gummiged fra Volvo bliver demonstreret. Foto: Esbjerg Kommune.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Esbjerg Kommune har tidligere tilsluttet sig en hensigtserklæring om at forsøge at bruge emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter. Startskuddet til første projekt er fyret af.

Den 5. maj tog kommune og DIN Forsyning det første spadestik til anden etape af byggemodningen i Breinholtparken i Hjerting, oplyses det i en pressemeddelelse.

– Vi har et klart mål om CO2-neutralitet i 2030, og det forpligter os til at tage ansvar. Det gælder også i rollen som bygherre. Nu tager vi hul på et pilotprojekt, som skal gøre os klogere på, om dette er vejen til byggepladser med mindre CO2-udledning, udtaler borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

I DIN Forsyning giver projektet rigtig god mening i forhold til virksomhedens overordnede strategiske sigte, fortæller direktør Helle Damm-Henrichsen:

– De erfaringer, vi gør os i projektet, er vigtige – ikke bare for os selv, men for hele anlægsbranchen. Der vil være store miljøgevinster at hente, hvis vi i fremtiden kan bruge maskiner, der kører på el, udtaler Helle Damm-Henrichsen.

Emissionsfrie maskiner ændrer byggepladsen

Det bevidste valg om at bruge el-gravemaskiner kræver ekstra planlægning og tilpasning, blandt andet i forhold til maskinernes ladetider og arbejdskapacitet.

Maskinerne inkluderer både gravemaskine, gummiged og en elektrisk powerpack, der skal forsyne maskinerne med strøm. Derudover er der mindre håndholdte maskiner, som også er eldrevne.

– I Arkil er vi klar til at hjælpe bygherrer med at nå deres målsætninger inden for bæredygtighed. Det forudsætter dog, at man som bygherrer prioriterer den grønne omstilling, siger Michael Hansen, administrerende direktør i Arkil.

Byggemodningen forventes afsluttet i løbet af efteråret 2025. Udover at skabe 20 nye boliggrunde i Hjerting vil parterne også stå med ny praktisk viden om eldrevne maskiners potentiale og begrænsninger.

Nyskabende samarbejdsmodel

Projektet gennemføres efter en samarbejdsmodel kaldet inddragende byggeri. Her har DIN Forsyning sammen med Esbjerg Kommune arbejdet tæt sammen med entreprenøren om projekteringen af en vej i området samt regnvands- og spildevandssystem, inden selve udførelsen går i gang.

I stedet for et traditionelt udbud har Esbjerg Kommune og DIN Forsyning fastlagt en samlet budgetramme for projektet. Entreprenørerne har budt ind på, hvilket dækningsbidrag de ønsker for at udføre opgaven.

Kilde: Esbjerg Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling