AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

De tre udbudte arealer i Nordsøen er blandt de bedste i verden til havvindmøller, lyder det i en pressemeddelelse fra Green Power Denmark, der er en erhvervsorganisation og talerør for den danske energisektor.

Der er tale om områder, hvor der konstant blæser, og ifølge Green Power Denmark er det relativt let at opføre møllerne på grund af en lav havdybde. Alligevel kom der ingen bud.

– En væsentlig forklaring er, at vindmøller er steget i pris på grund af inflationen og de stigende råvarepriser, og at renten nu er væsentligt højere, end den var for få år siden. Det presser økonomien i projekterne, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.

De økonomiske forhold på markedet er dog ikke hele forklaringen. Storbritannien, Polen, Holland og en stribe andre lande gennemfører i øjeblikket udbud af havvindmøller, som ender med bud. Der er vilkårene dog ofte sådan, at staten betaler for nettilslutning, og der er mulighed for statsstøtte.

– I Danmark ved investorerne ikke, om de kan få afsat energien fra vindmøllerne til en fornuftig pris. Det går for langsomt med at få opvarmningen af vores bygninger og produktionen i industrien over på el. Og der stadig stor usikkerhed om, hvorvidt det er muligt afsætte strøm i form af brint, siger Kristian Jensen.

Ifølge Green Power Denmark skaber de manglende bud på havvindmølleparkerne i Nordsøen en kritisk situation for både vindmølleindustrien og den grønne omstilling.

– Den grønne omstilling fortsætter med eller uden Danmark. Jeg havde håbet, at vi med dette udbud kunne tage store skridt frem mod et samfund, som kører på 100 procent grøn strøm.  Vi kan ikke regne med at nå det mål omkring 2030. Det betyder, at vi kommer til at importere energi i længere tid end vi havde håbet, siger Kristian Jensen.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling