
Nykøbing Falsters erhvervshavn er ved at blive omdannet til en ny, grøn bydel med fokus på liv, fællesskab og adgang til vandet. Byrådet har netop godkendt en lokalplan for slagterigrunden på havnens sydlige del.
Området tæt ved togbroen skal udvikles til en grøn indgang til havnen, da støj udelukker boligbyggeri. Det gamle slagteri fra 1912 fjernes, og der etableres cykelparkering og grønne opholdsområder som en del af en samlet vision med Markedshallen, ungeområdet Kajen og svømmeområdet.
– Vi ønsker at udvikle nogle rammer, som fremmer fællesskaber og aktiviteter på havnen, og her er etableringen af grønne oaser en vigtig brik for at bringe livet tilbage på havnen, siger Simon Hansen(S), borgmester i Guldborgsund Kommune.
– Vi skal skabe et område, man har lyst til at være i, og som styrker hverdagslivet for alle dem, der bor i og omkring byen, og som vil tiltrække besøgende og turister.
Området rummer i dag bygninger og oplagsplads til det tidligere Offentlige Slagtehus og Kødkontrol. Slagtehuset blev bygget i 1912 på en dengang nyopfyldt del af havnen og er tegnet af den lokale arkitekt Carl Andersen.
Bygningskomplekset er over tid udvidet ad flere omgange blandt andet i 1945, 1962 og 1968. Efter nedrivning af bygningerne – herunder det bevaringsværdige Slagtehuset – er det hensigten, at nogle af bygningselementerne og materialer, primært mursten, skal kunne genanvendes i udformningen af det byrum, der skal anlægges på grunden.
Bag slagteriet omdannes Sukkerladen til parkering, der skal binde havnen og midtbyen tættere sammen.
Hele havnen skal udvikles over de næste 10–15 år, med parker, boliger og bedre adgang til vandet. Havnearealerne strækker sig over 1,4 kilometer kajkant langs Guldborg Sund.
Der skal blandt andet bygges 450 nye boliger opført mellem Ndr. Kajgade og Falstergade i form af lejligheder i etagebebyggelse i tre-fire etager samt byhuse og rækkehuse i to-tre etager.