Den samlede Energipark Tjele består af tre særskilte energiprojekter, som ses på kortet her. 1: Solcelleanlæg ved Kvorning. 2: Vindmøller og solcelleanlæg ved Sjørring. 3: Energiklynge med solcelleanlæg og vindmøller ved Vinge.
Den samlede Energipark Tjele består af tre særskilte energiprojekter, som ses på kortet her. 1: Solcelleanlæg ved Kvorning. 2: Vindmøller og solcelleanlæg ved Sjørring. 3: Energiklynge med solcelleanlæg og vindmøller ved Vinge.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Politikerne i byrådet i Viborg Kommune har besluttet at sende et lokalplanforslag for et areal på intet mindre end 700 hektar ved Tjele i 10 ugers offentlig høring.

Der er tale om det sidste af de tre projekter, der tilsammen udgør Energipark Tjele, som skal gøre Viborg Kommune selvforsynende med strøm fra solceller, vindmøller og biogasanlæg, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Energiprojektet i Vinge forventes hvert år at kunne producere 787 gigawatt-timer, hvilket svarer til 200.000 gennemsnitlige danske husstandes elforbrug.

Med energiparken vil Viborg Kommune også tage højde for fremtiden, hvor elforbruget ventes at stige markant i takt med den grønne omstilling og elektrificeringen af både transport og varme.

– Vi ser ind i et energisystem, hvor der skal bruges langt mere strøm end i dag. Hvis projektet ved Vinge og hele Energipark Tjele bliver realiseret, kan Viborg Kommune ikke bare blive selvforsynende – vi kan også bidrage aktivt til den grønne omstilling på nationalt plan. Det er godt for klimaet, for forsyningssikkerheden og for Viborg Kommune som helhed, udtaler borgmester Ulrik Wilbek (V).

– Det her handler også om at positionere Viborg som en kommune, der tiltrækker investeringer, grønne virksomheder og nye arbejdspladser. Vi skal tænke langsigtet – både af hensyn til miljøet og udviklingen lokalt.

BioCirc Group står bag projektet, som omfatter 430 hektar til solceller, 14 vindmøller med totalhøjde på op til 185 meter samt en energiklynge på 74 hektar, hvoraf 56 hektar udlægges til erhvervsområde i byzone.

Projektet bidrager til, at Viborg Kommune kan nå målet i klimaplanen om at være selvforsynet med elproduktion på vedvarende energianlæg i 2030. Projektet fortrænger behovet for import af strøm og bidrager dermed med en forventet CO2-reduktion på cirka 124.000 ton årligt.

Til gengæld ligger planområdet i et område med særlige drikkevandsinteresser. Da der udlægges et nyt erhvervsområde, er der udarbejdet en ny grundvandsredegørelse for hele kommunen. Kommunen vurderer dog, at planlægningen ikke indebærer en væsentlig risiko for grundvandet.

Fakta om Energipark Tjele

Tre særskilte projekter udgør til sammen Energipark Tjele. Det er solcelleanlæg ved Kvorning, vindmøller og solcelleanlæg ved Sjørring og en energiklynge med solcelleanlæg og vindmøller ved Vinge.

  • Projektet ved Vinge omfatter 430 hektar til solceller, 14 vindmøller (op til 185 meter høje) og 56 hektar til energiklynge. Den forventede elproduktion er cirka 787 gigawatt-timer årligt.
  • Arealet for Energipark Tjele har udgør i alt cirka 783 hektar.
  • I juni 2024 blev Energipark Tjele udpeget som et af de områder, hvor der kan etableres en statslig udpeget energipark.
  • Projektet vil bidrage til at nå målene i kommunens klimaplan. Blandt andet til planens mål om elproduktionen på vedvarende energianlæg og placering af Power to X-anlæg, der sikrer et mere optimeret og sammenhængende energisystem.
  • Projektet understøtter desuden de nationale klimamål om uafhængighed af fossile brændsler og et optimeret energisystem.

Kilde: Viborg Kommune.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling