Esbjerg Lufthavn får lynladere til elbiler

Clever og Esbjerg Lufthavn er klar til at gå i gang med den fysiske realisering af planerne om at etablere et anlæg, der garanterer lynhurtig opladning til elbiler.

Den 12. november tager Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) sammen med ladeoperatøren Clever det første spadestik til otte nye ladepunkter ved Esbjerg Lufthavn. Det skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

– Flere ladepunkter i hele kommunen skal være med til at hjælpe os frem mod vores vision om at være CO2 neutral i 2030. Er man på nippet til at blive elbilsejer er det vigtigt, at man ved, at det ikke vil være et problem at få ladet bilen op. De kommende ladestandere vil være med til at dække et behov, som vi ved kun er tiltagende, siger udtaler Jesper Frost Rasmussen i meddelelsen.

Lynladerne etableres i forbindelse med den eksisterende parkeringsplads foran terminalbygningen. Der etableres otte nye ladepunkter, og det kommer blot til at tage 20 minutter at lade bilen op. Anlægget vil være åbent hele døgnet. Det designes af Cobe, som også har sat stregerne til Danmarks største lynladestation, der placeres på Fyn og vil kunne lynlade minimum 28 elbiler på samme tid.

– Vi vil gøre det stadigt nemmere og mere meningsfuldt at lynlade bilen, og netop derfor har Clever, sammen med arkitekterne fra Cobe, skabt et prisvindende, modulært og organisk design, der skal give alle mulighed for en fortjent lynladepause – og så er placeringen her ved motorvejen og Esbjerg Lufthavn jo virkelig attraktiv og relevant for bilisterne, fortæller Clevers direktør Casper Kirketerp-Møller.

Clever og Esbjerg Lufthavn har arbejdet sammen om udformningen på faciliteterne, der kommer til at bære præg af miljørigtige valg. Målet er at skabe en rolig oase, hvor bilisterne også selv kan lade op i overført forstand, når de nyder det grønne område.

I efteråret 2020 offentliggjorde Clever, at selskabet er klar til at investere i 10.000 åbne, offentlige ladepunkter fordelt i hele Danmark inden udgangen af 2025. Ejerne bag Clever, andelsselskaberne Andel (94,9 procent ejerandel) og NRGi (5,1 procent ejerandel), tilførte i begyndelsen af 2021 i alt 250 millioner kroner til datterselskabet med henblik på realisering af planen.