Landdistrikternes Fællesråd lancerer et nyt udspil for at sikre mere sammenhængende og fleksibel transport i hele landet.
Næsten hver fjerde husstand i landdistrikterne har ikke bil og er derfor afhængig af kollektiv transport – især ældre og unge, skriver fællesrådet i en pressemeddelelse.
– Over de senere år er den kollektive transport i landdistrikterne ofte blevet dyrere og dårligere, udtaler fællesrådets formand Steffen Damsgaard.
– Dét er en udvikling, vi gerne vil vende, så vi styrker sammenhængskraften i den kollektive transport og gør det muligt for alle – uanset bopæl – at bo, leve, arbejde og uddanne sig, uden at være afhængig af egen bil.
Udspillet foreslår flere og grønnere løsninger som flextrafik, delebiler og el-busser, der kan supplere busser og tog og sikre mobilitet i områder uden faste ruter.
Fællesrådet understreger, at der skal politisk vilje og investeringer til. – Det handler om livskvalitet, bosætning og grøn omstilling. Kollektiv transport skal være et reelt alternativ til bilen – uanset postnummer, afslutter Steffen Damsgaard.
De fem pejlemærker for fremtidens mobilitet i landdistrikterne
Udspillet bygger på fem pejlemærker, som blandt andet skal gøre det muligt at komme fra sin landsby og videre med det lokale rutenet og hovednettet, såsom tog- og busforbindelser. Pejlemærkerne er følgende:
- Busser og tog bør være rygraden i den kollektive transport regionalt og kommunalt
- Kollektiv transport i kombination med supplerende mobilitetsformer
- Afstanden til nærmeste skiftepunkt bør maksimalt være 5 km. eller 15 min.
- Kollektiv transport bør være lokalt og regionalt forankret
- Gennemskuelige og overkommelige priser på kollektiv transport
Med udspillet håber Landdistrikternes Fællesråd at bidrage til en fremtid, hvor det er muligt at bo, leve, arbejde og uddanne sig i hele Danmark uden at være afhængig af egen bil.
Kilde: Landdistrikternes Fællesråd.