Fællesråd: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger

Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikternes Fællesråd lancerer et nyt udspil for at sikre mere sammenhængende og fleksibel transport i hele landet.

Næsten hver fjerde husstand i landdistrikterne har ikke bil og er derfor afhængig af kollektiv transport – især ældre og unge, skriver fællesrådet i en pressemeddelelse.

– Over de senere år er den kollektive transport i landdistrikterne ofte blevet dyrere og dårligere, udtaler fællesrådets formand Steffen Damsgaard.

– Dét er en udvikling, vi gerne vil vende, så vi styrker sammenhængskraften i den kollektive transport og gør det muligt for alle – uanset bopæl – at bo, leve, arbejde og uddanne sig, uden at være afhængig af egen bil.

Udspillet foreslår flere og grønnere løsninger som flextrafik, delebiler og el-busser, der kan supplere busser og tog og sikre mobilitet i områder uden faste ruter.

Fællesrådet understreger, at der skal politisk vilje og investeringer til. – Det handler om livskvalitet, bosætning og grøn omstilling. Kollektiv transport skal være et reelt alternativ til bilen – uanset postnummer, afslutter Steffen Damsgaard.

De fem pejlemærker for fremtidens mobilitet i landdistrikterne

Udspillet bygger på fem pejlemærker, som blandt andet skal gøre det muligt at komme fra sin landsby og videre med det lokale rutenet og hovednettet, såsom tog- og busforbindelser. Pejlemærkerne er følgende:

  1. Busser og tog bør være rygraden i den kollektive transport regionalt og kommunalt
  2. Kollektiv transport i kombination med supplerende mobilitetsformer
  3. Afstanden til nærmeste skiftepunkt bør maksimalt være 5 km. eller 15 min.
  4. Kollektiv transport bør være lokalt og regionalt forankret
  5. Gennemskuelige og overkommelige priser på kollektiv transport

Med udspillet håber Landdistrikternes Fællesråd at bidrage til en fremtid, hvor det er muligt at bo, leve, arbejde og uddanne sig i hele Danmark uden at være afhængig af egen bil.

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling