Flere kvindelige ingeniører på vej. Billedet her er frA Girls' Day in Science 2019. Foto: Bang & Olufsen.
Flere kvindelige ingeniører på vej. Billedet her er frA Girls' Day in Science 2019. Foto: Bang & Olufsen.

Selvom det går i den rigtige retning, så viser en analyse af tallene for kvote 2-ansøgningerne, som Naturvidenskabernes Hus har foretaget, at det overordnet set næsten står stille, når andelen af kvindelige kvote 2-ansøgere til STEM-uddannelserne gøres op, men der er dog flere kvindelige ingeniører på vej.

STEM-uddannelserne dækker en række it-faglige, naturvidenskabelige og tekniske videregående uddannelser. Siden 2016 er andelen af kvindelige ansøgere på videregående STEM-uddannelser nemlig kun steget med 2,5 procentpoint. I 2016 var andelen af kvinder 27,7 procent, 28,7 procent i 2019 og 30,2 procent i år.

Kvindelige ingeniører udgør undtagelse

Der er dog flere bemærkelsesværdige lyspunkter i tallene, påpeger Maiken Lykke Lolck. Samlet set har 29 procent flere kvinder søgt ind på civilingeniøruddannelserne i forhold til 2019, nemlig 112 kvinder.

Det øger andelen af kvindelige ansøgere fra 27,9 procent til 30,7 procent. Kvinderne er dermed stadig underrepræsenteret, men det går i den rigtige retning, og der er udsigt til, at flere kvindelige ingeniører vil finde vej til de danske arbejdspladser.

– Ingeniøruddannelserne kan godt være stolte. De har fået sat en spændende udvikling i gang, siger udviklingschef, Maiken Lykke Lolck fra Naturvidenskabernes Hus, der har set på tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Den 20. april åbnede Naturvidenskabernes Hus for tilmeldingen til Girls’ Day in Science, der i år ligger den 30. september. På dagen kommer piger fra hele landet ud på virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner, hvor de bliver inspireret til at se mulighederne i en karriere inden for naturvidenskab og teknologi.