Udviklingen af Fjordbyen vest for Holbæk er netop kommet et skridt nærmere realisering.
Bag projektet med i alt 300.000 kvadratmeter bebyggelse står Gefion Group i samarbejde med Arkitema.
Når hele området er fuldt udbygget, vil der være omkring 3.000 boliger, en skole, to daginstitutioner og en dagligvarebutik. Der er også planer om at forbinde bydelen til en ny station på Odsherredbanen.
Fjordbyen skal bestå af af syv mindre bykvarterer. Lokalplanen for første etape udgør cirka en femtedel af det 250.000 kvadratmeter store område. I første etape skal der bygges omkring 420 boliger og en daginstitution i bykvarteret Frugtbyen
Onsdag den 21. maj besluttede politikerne i kommunalbestyrelsen i Holbæk at sende lokalplanforslaget for første etape i offentlig høring.
– Det er begyndelsen på det samlede største byggeri i Holbæk Kommunes historie, understregede Lars Qvist (S), formand for Udvalget for Plan, Bolig og Lokal Udvikling, på kommunalbestyrelsesmødet.
I området som helhed skal der bygges lejligheder i etagebebyggelser i et-fire etager og rækkehuse samt et mindre antal parcelhuse.
Første etape omfatter en daginstitution, 38 parcelhuse og 382 rækkehuse i et-to etager. Desuden etableres en del af en grøn forbindelse, der skal forbinde alle områdets delområder i et rekreativt forløb.
– Bebyggelsesprocenten er på 25. Det vil sige, at det kun er en fjerdedel af arealet, der skal bebygges i denne etape, sagde Lars Qvist (S) på kommunalbestyrelsesmødet.
Adgang til området vil ske fra Kalundborgvej og Tuse Lågevej med i alt tre overordnede vejadgange samt eksisterende adgange til enkelte ejendomme.
I forbindelse med den politiske behandling af lokalplanforslaget har især parkeringsnormen været til debat, og her er et flertal af politikerne endt med et kompromis, hvor der stilles krav om etablering af 1,5 parkeringspladser for hver rækkehuse og to parkeringspladser for hvert parcelhus.
Om Fjordbyen
Helhedsplanen for Fjordbyen rummer cirka 3.000 boliger i nybyggeri et-fire etager. Første etape længst mod øst indeholder boliger i et-to etager, mens der langs områdets sydlige og vestlige afgrænsning kan bebyggelse opføres i op til fire etager, så den højeste bebyggelse danner ryg mod Kalundborgvej. Områdets midte og nordlige del skal bestå af en variation i etagehøjder fra et-fire etager.
I helhedsplanen inddeles området i de syv kvarterer Skovbyen, Gårdbyen, Bakkebyen, Havebyen, Frugtbyen og Engbyen. L
Kvarteret Skovbyen ligger i områdets østlige del mod et eksisterende skovområde. Området udvikles med afsæt i stedets nuværende identitet som “skovby” og skovområdet udvides. Træer og beplantning slynger sig ind imellem klynger af boliger.
Omkring en større eksisterende lavning etableres kvarteret Søbyen. Den eksisterende landskabelige blå-grønne karakter dyrkes, og der etableres flere våde områder i de grønne områder. Omkring vådområderne etableres bebyggelse i brudte U-former, der åbner sig mod de tilstødende landskabsrum.
Kvarteret Gårdbyen ligger omkring den gamle proprietærgård Lille Frydendal. Bebyggelsen er en fortolkning af gårdmotivet og ligger som brudte karréstrukturer, adskilt af ankomstveje. Gårdbyens rekreative rum er kendetegnet ved lysåben beplantning og bevarede læhegn.
Kvarteret Bakkebyen ligger i områdets sydlige del i et område med fald i terrænet. Bebyggelsen placeres som sammenhængende bånd, der følger terrænets bevægelser. Karakteristisk for bebyggelsen i Bakkebyen er fortandinger, der skaber en bevæget struktur og nicher i de nære opholdsarealer omkring boligerne.
Kvarteret Havebyen ligger i områdets nordøstlige del og grænser op mod det eksisterende parcelhusområde. Bebyggelsens højde er lav, så der skabes en naturlig skalamæssig overgang til naboområdet. Bebyggelsen etableres som klynger omkring et fællesrum.
Kvarteret Frugtbyen ligger i områdets sydvestlige del. I dette område er der fra Kalundborgvej i dag fine kig med Fjorden, som skal bevares. Derfor etableres bebyggelsen her som stænger, der indrammer kig mod Fjorden. Strukturen er kendetegnet ved langstrakte rum og bebyggelser, der falder mod Fjorden.
Centralt i kvarteret Engbyen ønskes etableret et trinbræt til lokalbanen. Bebyggelsen varierer i etageantal og består af etagebyggeri, rækkehuse og fritliggende enfamiliehuse. Flydende grænser mellem halvprivate opholdsrum og grønne kiler. Kendetegnende for Engbyen er blandt andet, at ankomstvejene indrettes som samlende fællesrum.
Analyser fra Holbæk Kommune viser, at der umiddelbart vil være behov for at etablere en ny folkeskole samt to nye daginstitutioner i området. Skolen etableres ved et centralt bytorv.
Kilde: Holbæk Kommune.