Forsvarets Efterretningstjeneste får nyt domicil ved Svanemøllens Kaserne

Forsvarets Efterretningstjeneste får et nyt domicil ved Svanemøllens Kaserne. Det opføres af PensionDanmark, MT Højgaard og DEAS Group som OPP-projekt.

Det er en historisk opgave, som er blevet tildelt PensionDanmark, MT Højgaard og DEAS Group. Parterne oplyser i en pressemeddelelse, at de har vundet opgaven med at opføre Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) nye domicil til over 2 milliarder kroner. Med den pris er der tale om Danmarks aktuelt største offentligt-private partnerskab (OPP).

– FE er en højteknologisk og vidensbaseret organisation med nogle unikke arbejdsopgaver. Det stiller høje krav til vores fremtidige hovedkvarter, som skal tage højde for et meget højt sikkerhedsniveau og helt særlige krav til infrastruktur. Samtidig skal byggeriet i udtryk, indretning og kvalitet tilbyde moderne og attraktive rammer til både nuværende og de mange nye medarbejdere, vi ansætter i øjeblikket, udtaler Svend Larsen, fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Finansieringen af byggeriet løftes af PensionDanmark, der har gjort sig til frontløber inden for såvel OPP-investeringer som investeringer rettet mod forsvaret.

– Som en af Danmarks største bygherrer ønsker vi at bidrage til, at FE får moderne rammer, der understøtter arbejdet med at forebygge trusler mod Danmarks sikkerhed bedst muligt, udtaler Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Forsvarets Efterretningstjeneste får nyt domicil ved Svanemøllens Kaserne. Visualisering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.
Forsvarets Efterretningstjeneste får nyt domicil ved Svanemøllens Kaserne. Visualisering: Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

MT Højgaard Danmark skal bygge det 50.000 kvadratmeter store domicil i totalentreprise i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Rambøll.

– Vi ser frem til at trække på kompetencerne inden for domicilbyggeri i entreprenørforretningen og bidrage til at løfte driftsopgaven med afsæt i vores projektudvikleres mangeårige erfaring på området, udtaler Henrik Mielke, administrerende direktør i MT Højgaard Holding.

Tildelingen omfatter også en længerevarende driftsaftale på det nye domicil. Ansvaret for den daglige drift af ejendommen vil blive varetaget af DEAS Group for driftsselskabet, der i fællesskab er ejet af DEAS Group og MT Højgaard Property Development.

– Det er en stor glæde for os at indgå i et stærkt samarbejde med PensionDanmark, MT Højgaard Holding-koncernen og Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmarkshistoriens største OPP-projekt. Vi starter nu et samarbejde over de næste 30 år, hvor vi vil have fokus på helhedsorienterede løsninger, så vi sammen opnår et byggeri i høj kvalitet og med højeste sikkerhedsstandard – nu og mange år frem, udtaler Rikke Lykke, administrerende direktør i DEAS Group.

Det nye domicil ventes klar til brug 1. juli 2027.

Fakta om Forsvarets Efterretningstjeneste domicil ved Svanemøllens Kaserne

Størrelse: Cirka 50.000 kvadratmeter
Anlægssum: Over 2 milliarder kroner
Bygherre: PensionDanmark
Totalentreprenør: MT Højgaard Danmark
Driftsoperatør: DEAS Group og MT Højgaard Property Development i fælles driftsselskab
Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Ingeniør: Rambøll
Forventet ibrugtagning: den 1. juli 2027