Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Estate. Foto: PR.
Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Estate. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Danske husejere kan glæde sig over, at også 2019 bliver et år, hvor huspriserne i gennemsnit stiger på landsplan.

Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig, glæder sig over væksten.

– Det er opmuntrende at se, at fremgangen på boligmarkedet fortsætter. Det kan også kun glæde alle de titusindvis af danske parcelhusejere at vide, at de på papiret kan hente en fin gevinst, siger Peter J. Mattsen.

Prisen på parcelhuse steg samlet set med 0,9 procent i hele Danmark i tredje kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Faktisk skal vi helt tilbage til 2012 for at finde et tidspunkt, hvor priserne på parcelhuse senest tog et dyk.

Parcelhushandel fylder mere

Parcelhuse tegner sig antalsmæssigt for langt de fleste bolighandler i Danmark. I de første ni måneder af 2019 er der solgt 38.784 parcelhuse. Det er 3,8 procent flere end samme periode sidste år ifølge tal fra Danmarks Statistik. Faktisk skal man helt tilbage til 2007 for at finde en periode med et handelsniveau, der er højere end i dag.

Mens priserne på parcelhuse altså steg i tredje kvartal, faldt priserne på ejerlejligheder i hele landet med 0,6 procent. Bortset fra enkelte prisfald mod slutningen af 2018 og i 2019 skal man helt tilbage til 2011, før priserne på ejerlejligheder senest faldt.

Siden priserne på ejerboliger begyndte at stige i 2011-2012, er ejerlejligheder steget mærkbart mere i pris end enfamiliehuse, men fra slutningen af 2018 er enfamiliehuse steget mere end ejerlejligheder. I fem ud af de seneste seks kvartaler er prisen på enfamiliehuse steget mere end ejerlejligheder, når der tages højde for sæsonudsving, skriver Danmarks Statistik.

– Medierne har fokuseret meget på markedet for ejerlejligheder i de danske storbyer. Men man glemmer at nævne, hvor godt det også er gået for de mange danskere, der bor i hus med have. Her er græsset absolut også blevet grønnere de seneste år, afslutter Peter J. Mattsen.

Tæller man årets første tre kvartaler sammen, er der i 2019 solgt 13.865 ejerlejligheder, hvilket er 2,2 procent færre end i samme periode sidste år – korrigeret for sæsonudsving. Antallet af solgte ejerlejligheder ligger dog stadig i den høje ende, og man skal helt tilbage til 2014 for at finde et handelsniveau, der er lavere end det aktuelle, skriver Danmarks Statistik.

Priserne på sommerhuse faldt i tredje kvartal 2019 i hele landet med 1,5 procent. Det er første gang siden midten af 2017, at priserne på sommerhuse faldt.

Tæller man årets første tre kvartaler sammen, er der i 2019 solgt 7.894 sommerhuse, hvilket er 11,8 procent flere end i samme periode sidste år – korrigeret for sæsonudsving.

På sommerhusmarkedet skal man helt tilbage til 2005 for at finde et handelsniveau, der er højere end det aktuelle, skriver Danmarks Statistik.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling