Genbrug af regnvand kan blive et krav ved nybyggeri i Aarhus

Politikere i Aarhus har planer om, at der i lokalplaner for nye bygninger skal stilles krav om genbrug af regnvand til WC-skyl og tøjvask.

Det er medlem af Teknisk Udvalg, Gert Bjerregaard (V), der på vegne af Venstres byrådsgruppe har stillet forslag om, at mulighederne for genbrug af regnvand til toiletskyl og tøjvask i nye bygninger skal undersøges.

Politikeren vil have belyst, hvilke erfaringer der er fra de huse, der har installeret regnvand til toiletskyl og tøjvask i nye parcel- og rækkehuse samt i lettere industri- og erhvervsbygninger.

Tanken er, at tiltaget skal stilles som krav til udarbejdelsen af nye lokalplaner.

Sagen skal behandles i Teknisk Udvalg mandag den 15. januar 2024. Den blev nemlig sendt tilbage til udvalgsbehandling, da den sidst var på dagsordenen i byrådet den 6. december 2023.

– Vandressourcen er knap. Ja, udover at tage hånd om den grønne omstilling og vandforbrug, så kan vi også konstatere, at regningen bliver mindre, når vi skal betale vand til vandværket. Og ikke mindst afledningsafgiften. Ja, en husstand kan måske spare op til 2.500 kroner om året, sagde medlem af Teknisk Udvalg, Gert Bjerregaard (V), på byrådsmødet tilbage i december.

Formålet med forslaget fra Venstre er, at det skal medvirke til at nedsætte forbruget af rent postevand fra vandhanen i fremtidige lokalplanlagte områder. Udover WC-skyl og tøjvask kan regnvandet bruges til bilvask og havevanding, lyder det fra Venstre.

Partiet henviser til brancheorganisationen Danva, der i rapporten Vand i tal 2029 (side 5) har beregnet, at i en normal husstand går cirka 29 procent af parcelhusets samlede vandforbrug til toiletskyl og cirka 13 procent til tøjvask.

Det betyder ifølge Venstre, at en husstand i en normal ejendom med regnvandsanlæg under optimale klimatiske forhold vil kunne spare forbrug af cirka 50 kubikmeter grundvand om året. Det vil samtidig reducere udledningen af klimagasser med cirka 10 kilo om året for et en-familiehus.

Et regnvandsanlæg er en tank til opsamling af regnvandet, så der er vand til rådighed i tørre perioder.

Anlæggets vandtank skal som udgangspunkt have en volumen på cirka 4 kubikmeter. Huse med større tage (større end cirka 130 kvadratmeter) skal have en tank på mindst 5 kubikmeter, lyder det i forslaget.

Mindre huse som eksempelvis ungdomsboliger skal have en tank på cirka 3 kubikmeter, lyder det videre i forslaget fra Venstre.

Desuden skal der etableres en tilbagestrømningsventil på ejendommens drikkevandsstikledning for at hindre tilbageløb af tagvand til drikkevandssystemet.

Regnvandsanlæg lovreguleres af Drikkevandsbekendtgørelsen

Anlæg til opsamling og anvendelse af regnvand er lovreguleret af Drikkevandsbekendtgørelsen, som giver mulighed for at anvende regnvandet til WC-skyl og til tøjvask i maskine, når disse er udført i henhold til gældende bygningsreglement (BR18).

Kilde: Venstre i Aarhus.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling