Gennem et partnerskab mellem Bygma og Isover bliver 300 gamle vinduer fra Peblingegården i København er blevet sendt til genanvendelse i forbindelse med en renovering.
Det skriver Bygma i en pressemeddelelse.
– Med det her samarbejde står vi tilbage med en rigtig god følelse. Både når det kommer til samarbejdet i vores branche og ikke mindst i forhold til miljøet, siger Henrik Olsen, der er sales representative hos Isover.
– Udover at fremme cirkulær økonomi, så udvider et samarbejde som dette også markedet for genanvendelse. Det er vigtigt, så vi ikke står med 300 genanvendte vinduer, der samler støv, men i stedet skaber værdi.
Læs også: Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering
Også byggelederen på projektet udtrykker stor begejstring for initiativet.
– Vi vil jo gerne være med til at bidrage til den grønne omstilling, og dette initiativ reducerer affaldshåndteringen fra vores side. Det stiller større krav til vores tømrere, fordi de skal være nøjagtige, når de piller vinduerne ud, men det gør ikke noget. Det er det hele værd i sidste ende, udtaler Rasmus Toftebjerg Andersen, teknisk direktør hos Hansen & Andersen.
Fra glas til uld
Samarbejdet mellem Bygma og Isover fungerer ved, at de brugte vinduer bliver taget retur af Isover. Efter afleveringen modtager bygherren et diplom, der dokumenterer, hvor mange vinduer der er blevet recirkuleret, og hvor meget genanvendelsen har reduceret CO2-udledningen.
– Vi har længe arbejdet med at bruge genbrugsglas og tage glasset fra udtjente vinduer retur til produktion af ny glasuld. Men det er Bygma, der har taget initiativet til at tilbyde løsningen til deres kunder, siger Henrik Olsen.
– Det handler om at give kunderne en hjælpende hånd i arbejdet med genanvendelse, og her er Bygma virkelig et skridt foran. Hos Isover er vi glade for det stærke samarbejde med Bygma, der bidrager til at fremme cirkulær økonomi i byggebranchen.
Genanvendelse af vinduer giver ifølge Henrik Olsen klare miljøfordele, og Bygma har sammen med Isover skabt en take back-ordning, der både reducerer CO2-udledningen og mindsker behovet for udvinding af nye naturressourcer.
Læs også: Byggesjusk og konkurser giver millionregning til region
– Med denne ordning kan op til 95 procent af glasset fra de gamle vinduer genanvendes. Rammerne bliver fjernet, og glasset bliver findelt for at blive til ny glasuldsisolering til for eksempel facader eller loftisolering, udtaler Henrik Olsen.
Det er Tobias Krigger, ekstern sælger hos Bygma, der har stået for at facilitere dialogen mellem bygherre og Isover.
– I Bygma er vi stolte af at kunne tilbyde ordninger som denne, der gør det nemmere for vores kunder at bidrage til en ansvarlig byggebranche. At vi kan bruge hinanden for at øge genanvendelse, er en nødvendighed, lyder det afsluttende fra Tobias Krigger.