Green Building Council Denmark bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Green Building Council Denmark skifter navn og bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri for at markere, at "hele branchen er et nyt sted".

I dag skifter bygge- og ejendomsbranchens største grønne NGO navn til Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

– Vores navneskifte markerer, at vores organisation og hele branchen er et nyt sted. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om bæredygtighed er vejen frem. Det er heldigvis blevet en præmis for den videre udvikling af vores samfund. Tiden er kommet til at accelerere den bæredygtige omstilling, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald, lyder forklaringen fra Mette Qvist, direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri, i meddelelsen.

Medlemsorganisationen blev grundlagt tilbage i 2010 med formålet at skabe et fælles sprog for bæredygtighed i byggeriet. Bæredygtighedscertificeringen DGNB, som beskriver niveauet af bæredygtighed i et byggeri, byområde eller en eksisterende bygning, blev af byggebranchen valgt som rammen for dokumenteret bæredygtighed i Danmark.

I dag har DGNB vundet stort indpas i den danske bygge- og ejendomsbranche, ligesom den fortsat vil være helt central i Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejde.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Ved årsskiftet blev CO2-kravet for DGNB til nye bygninger strammet markant, og for nylig blev udmærkelsen DGNB Planet udgivet, som netop tager udgangspunkt i de planetære grænser.

– Da vi blev grundlagt, manglede branchen viden, materialer, erfaringer og meget mere for at arbejde med bæredygtighed. Derfor har vi sammen med
vores medlemmer etableret certificeringsordningen DGNB med specifikke helhedsorienterede krav til den bæredygtige omstilling. Og nu melder flertallet af medlemmerne sig klar til at rykke videre. De ønsker mere ambitiøse mål og værktøjer, siger Mette Qvist.

En organisation i stor vækst

Rådet for Bæredygtigt Byggeri har i dag omkring 50 medarbejdere. For blot to år siden, bestod organisationen af 10 personer. Faglighederne spænder mellem
alt fra arkitekter og ingeniører til statskundskabere og økonomer. På samme måde er antallet af tilmeldinger for at få sin bygning DGNB- certificeret steget ekspotentielt de senere år.

– Der går ikke en dag på kontoret, hvor jeg ikke bliver væltet bagover af den enorme viden og dedikation, som vi har fået samlet i organisationen. Det gælder både fra mine kollegaer, men også fra vores mange medlemmer, som har en kæmpe vilje for mere bæredygtighed, siger Mette Qvist.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri har i dag over 700 medlemsvirksomheder, som fordeler sig over hele værdikæden i bygge- og ejendomsbranchen.

Næste skridt

Ifølge Mette Qvist, vil Rådet for Bæredygtigt Byggeri komme til at lave det samme som Green Building Council Denmark – men også meget mere. Med flere nye ansættelser inden for politisk interessevaretagelse, kommunikation og ESG kommer organisationen til at spille en større rolle i den offentlige debat, på Christiansborg, ude i kommunerne og i den finansielle verden.

Derudover kommer Rådet for Bæredygtigt Byggeri til at spille en central rolle i de svære samtaler, bygge- og ejendomsbranchen skal have de kommende år. Skal vi fortsat bygge nyt? Skal vi gå væk fra at udregne klimapåvirkning i CO2 pr. kvadratmeter og i stedet CO2 pr. person? Hvilken rolle spiller det offentlige? Hvad skal rives ned, og måske vigtigst, hvad skal ikke rives ned?

– Mit største mål er, at det mere bæredygtige valg bliver det naturlige valg. Derudover vil vi sørge for at fjerne de barrierer, som står i vejen for bæredygtighed; det være sig lovgivning, viden, kompetencer, så er vi klar. Og det er også min oplevelse, at branchen er klar siger Mette Qvist.