Store projekter skaber travlhed hos modulleverandør

Der er stor aktivitet i større byggeprojekter såsom Femern-forbindelsen og Novo Nordisk i Kalundborg. Håndværkerne har behov for indkvartering, hvilket har åbnet op for et nyt marked for modulleverandør.

Selv om byggeriet i Danmark generelt set har oplevet en afmatning over de seneste år, så er der fortsat gang i aktiviteten, når det kommer til projekter inden for infrastruktur og større domicilbyggerier.

Sådanne projekter tiltrækker en stor mængde udførende fra såvel ind- som udland, der skal bruge midlertidig indkvartering. Det har skabt travlhed hos modulleverandøren Adapteo.

– Det er helt tydeligt, at der er sket et skifte i kvaliteten på håndværkercamps – det er ikke længere blot lig med en seng og et tag over hovedet. Bygherrerne og entreprenørerne har langt større fokus på at sikre håndværkerne et komfortabelt sted at bo med godt indeklima, men også med det lavest mulige klimaaftryk, udtaler Andreas Löfgren, administrende direktør for Adapteo Danmark, i en pressemeddelelse.

– Samtidig er fleksibiliteten fortsat i højsæde, hvilket er et godt match med vores tilpasningsdygtige løsninger, der hurtigt kan skaleres op eller ned efter behov. Der er også i højere grad opmærksomhed på at forbedre infrastrukturen, der sikrer, at beboerne har mulighed for et helt normalt liv væk fra hjemmet, for eksempel i form af fælles opholdsrum, motionsrum eller kantinefaciliteter.

Modulleverandøren opererer med to forskellige løsninger til de såkaldte håndværkerbyer. Den ene er camps, hvor en række virksomheder lejer sig ind på mere uforpligtende vis og dermed har muligheden for at skalere meget hurtigt op og ned afhængig af deres aktivitetsniveau.

Adapteo bestyrer lige nu selv fem af denne type camps, som alle er beliggende øst for Storebælt.

Sidste år åbnede man således Danmarks største lavenergicertificerede camp i Rødby, hvor solpaneler og varmepumper står for opvarmningen af de 250 håndværkerboliger, som er bygget i først fase. Inden længe udvides campen i Rødby til 500 håndværkerboliger.

Og senest er Adapteo i færd med at bygge en ny camp med mere end 600 boliger i Kalundborg, hvor lejerne især arbejder på Novo Nordisks omfattende byggeprojekt. Første fase af byggeriet vil bestå af 160 boliger.

Den anden løsning er en mere tilpasset løsning, hvor en enkelt kunde, i tæt samarbejde med Adapteo, går ind og designer en håndværkercamp, som virksomheden så lejer specifikt til deres projekt. Et eksempel er FLC Village i Rødby, hvor i alt 30.000 kvadratmeter fordelt på 1.344 værelser siden 2021 har været hjem for de mange håndværkere, der arbejder på Femern-forbindelsen.

Og der er ingen tvivl om, at Adapteo ser store muligheder på det danske marked for begge løsninger:

– Lige nu er vores aktiviteter primært centreret om Østdanmark, men jeg ser et stort potentiale i resten af landet, for eksempel Odense, Esbjerg og Bornholm, hvor der også er mange større byggeaktiviteter. Jeg tror på, at vi nemt kunne fordoble antallet af camps. For os er dette marked en usleben diamant, der for alvor begynder at skinne, afslutter Andreas Löfgren.