Her er de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022

Træ i Byggeriet er klar til at løfte sløret for de tre finalister til prisen ”Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022”. Finalisterne udmærker sig hver især med et højt ambitionsniveau for mere klimavenlige tiltag, spændende design og et lavt CO2-aftryk i lavemissionsklassen, der står som inspiration for byggebranchen.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Sidste år åbnede foreningen Træ i Byggeriet op for nomineringer til den nye pris ”Årets Bæredygtige Træbyggeri”, der har til formål at skabe opmærksomhed omkring visionære træbyggerier i Danmark, og nu kan sløret endelig løftes for de tre finalister.

Hos Træ i Byggeriet er man glade for at have modtaget flere spændende indstillinger, og ifølge Lauritz Rasmussen, sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, viser det, at den danske byggebranche er ved at omstille sig til en ny fremtid.

– I disse år bliver byggebranchen omkalfatret, for bæredygtige tiltag fylder til stadighed mere i både brugernes bevidsthed samt i den offentlige debat og hos lovgiverne. På baggrund af den udvikling indfinder træet sig i stigende grad i byggeriet. Derfor skabte vi prisen ”Årets Bæredygtige Træbyggeri”, der hylder et prisværdigt træbyggeri i Danmark, siger Lauritz Rasmussen.

– Prisen har således til formål at synliggøre danske træbyggerier med fokus på bæredygtige tiltag og lavt CO2-aftryk gennem blandt andet deklarerede LCA-beregninger i lavemissionsklassen og miljøcertificeringer. Samtidig skal prisen fremvise træets potentiale og klimamæssige fordele som byggemateriale og hylde de aktører, der går forrest for at mindske byggeriets CO2-aftryk. Det, synes jeg, er lykkedes med de tre nominerede, som på hver deres måde fremviser træets store potentiale i byggeriet, siger Lauritz Rasmussen.

Living Places i Jernbanebyen

Living Places i Jernbanebyen i København er blandt de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.
Living Places i Jernbanebyen i København er blandt de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.

Det første projekt er Living Places i Jernbanebyen i København. Med demonstrationsprojektet Living Places har partnerne udviklet en holistisk tilgang, der tager højde for hele byggeriets livscyklus og har klimabelastning, indeklima og økonomi som de primære designdrivere. ‘

Living Places er en del af konceptet ”Boligværkstedet”, der skal danne ramme om læring og inspiration for hele byggebranchen til hjælp for den grønne omstilling.

– Living Places er visionært og skaber debat om bæredygtighed i byggeriet. Projektet viser, at man med tilgængelig viden og gængse materialer kan skabe boliger, der opfylder dagens krav og giver et meget lavere klimaaftryk. Træet udgør hele 50 procent af byggeriets samlede vægt, og byggeriet har det hidtil laveste klimaftryk i dansk boligbyggeri på blot 3,8 kilo CO2 ækvivalenter per kvadratmeter per år, forklarer Lauritz Rasmussen.

Bofællesskabet Kløverbakken i Odder

Bofællesskabet Kløverbakken i Odder er blandt de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.
Bofællesskabet Kløverbakken i Odder er blandt de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.

Herudover er Bofællesskabet Kløverbakken i Odder, som er udviklet med tanke på en bilfri landsby, blandt de tre finalister. 58 boliger er anlagt rundt om en landsbygade, og i midten er et stort fælleshus og fælles orangeri for alle beboerne.

– Byggeriet har haft et stort fokus på materialer og CO2-aftryk. Alle husene er bygget i træ, og den gennemsnitlige boligstørrelse er væsentligt mindre end landsgennemsnittet. Det giver et lavere CO2-aftryk per beboer. Bofællesskabet har været involvereret i materialevalg og arkitektur, og der er valgt stedhørende plantearter til en vild beplantning, siger Lauritz Rasmussen om byggeriet.

Børnehuset Sejs-Svejbæk i Silkeborg

Børnehuset Sejs-Svejbæk i Silkeborg er blandt de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.
Børnehuset Sejs-Svejbæk i Silkeborg er blandt de tre finalister til Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Foto: PR.

Sidst, men ikke mindst, er Børnehuset i Sejs-Svejbæk i Silkeborg valgt til at være blandt de tre finalister. Den store integrerede børneinstitution med vuggestue og børnehave er opført som en firlænget gård. Byggeriet er hovedsageligt i træ og med grønne tage og store udhæng, der skaber overdækkede arealer til ophold og leg.

– Daginstitutionen har et højt ambitionsniveau med de bæredygtige tiltag, som er indtænkt i byggeprocessen. Træet indgår på en klog måde, hvor de store udhæng beskytter facaderne og derved skaber en naturlig træbeskyttelse. Samtidig falder husets naturlige udtryk flot ind i de landlige omgivelser, afslutter Lauritz Rasmussen.

Den endelige vinder af ”Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022” bliver kåret den 23. maj på Danmarks største trækonference Build in Wood.

Living Places (demonstrationsprojekt), Jernbanebyen, København

Samlet klimapåvirkning: 3,8 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år

Areal: 147 kvadratmeter

Partnere i byggeriet: Velux (bygherre), Enemærke & Petersen (entreprenør), Effekt (arkitekt), Moe/Artelia (rådgivende ingeniør)

Bofællesskabet Kløverbakken, Odder

Samlet klimapåvirkning: 7,3 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år

Certificering: DGNB guld eller platin (afventes)

Areal: 6.000 kvadratmeter

Partnere i byggeriet: Thybo (bygherre og entreprenør), Tegnestuen Arken (arkitekt og rådgivende ingeniør)

Børnehuset Sejs-Svejbæk, Silkeborg

Samlet klimapåvirkning: 4,7 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år

Certificering: DGNB platin (afventes)

Areal: 1505 kvadratmeter (opvarmet areal)

Partnere i byggeriet: Silkeborg Kommune (bygherre), EMR (entreprenør), Arkitektfirmaet Hovaldt (arkitekt), Stokvad (rådgivende ingeniør)

Bedømmelseskriterier

Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriets opføres bæredygtigt. For at blive nomineret til Årets Bæredygtige Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:

  • Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2022
  • Byggeriet skal være et træbyggeri
  • Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende beregningsregler
  • Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til den frivillige bæredygtighedsklasse i henhold til gældende lovkrav (mindre end 8 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter per år)
  • Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret
  • Der skal sammen med nomineringerne vedlægges plantegning, billeder samt illustrationer af byggeriet.

Om Træ i Byggeriet

Træ i Byggeriet er en interesseorganisation for danske virksomheder, der har træ og træbaserede produkter som hovedaktivitet. Foreningen er stiftet i foråret 2019 og består af toneangivende virksomheder inden for træindustrien. Alle har fokus på træ og er dedikerede til en øget anvendelse af træ i byggeriet.

Læs mere på www.træibyggeriet.dk.

Kilde: Træ i Byggeriet.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling